Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Svetovni dan mladih (foto: Radio Vatikan)
Svetovni dan mladih

P. Lombardi: Za varnost v Krakovu je poskrbljeno

Svet | 25.07.2016, 10:57 Marjana Debevec

V Krakovu se bo z jutrišnjo slovesno sveto mašo uradno začel svetovni dan mladih, ki naj bi se ga udeležilo več kot dva milijona mladih. Papež bo na Poljsko prispel v sredo in bo z mladimi ostal vse do nedelje. Kljub napetosti, ki zaradi zadnjih napadov vlada v Evropi, pa po zagotovilih tiskovnega predstavnika Svetega sedeža p. Federica Lombardija, na Poljskem ni posebne zaskrbljenosti za varnost. Sprejeli pa so tudi vse potrebne varnostne ukrepe.

Po besedah p. Lombardija so organizatorji prepričani, da bo svetovni dan mladih velik praznik, za varnost pa je poskrbljeno. »Povedali so mi celo, da mladi niso ne le odpovedali potovanja na Poljsko, ampak vsi prihajajo v velikem miru in z velikim navdušenjem. Zato mislim, da moramo iti naprej z močnim zaupanjem, da bo to lep praznik vere, mladih in papeža«, je zatrdil Lombardi.

Frančišek bo v Krakov poromal po sledeh sv. Janeza Pavla II., med rojake poljskega papeža, ki je bil tudi začetnik svetovnih dni mladih. »Na poseben način bi želel spomniti na notranjo, globoko povezanost med temo Božjega usmiljenja, ki jo je Janez Pavel II. živel kot temelj svojega Pontifikata, od njegove okrožnice Božje usmiljenje, do kanonizacije s. Favstine in postavitve praznika Božjega usmiljenja za vesoljno Cerkev. Letos pa obhajamo jubilej Božjega usmiljenja, torej smo v popolnem sozvočju o tem, kako oba papeža oznanjata evangelij sodobnemu svetu«.

Povejmo tudi to, da je v zadnjih dneh prišlo do nekaj manjših sprememb papeževega potovanja na Poljsko. Na primer govora za škofe papež ne želi pripraviti vnaprej, ampak bo zbrane nagovoril spontano. »Papež ne želi narediti dolgega govora škofom, ampak se želi pogovarjati z njimi. Predvsem želi v popolni svobodi prisluhniti njihovim vprašanjem. In lahko zagotovim, saj sem papeža spremljal na vseh potovanjih doslej, da je to tisto, kar si on najbolj želi in tudi najbolj pogosto stori

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin pa je v pogovoru za Vatikansko televizijo zatrdil, da je vera v poljskem narodu še vedno zelo živa: »Še vedno je veliko dobrih družin in mladih, ki si prizadevajo za formacijo in krščansko življenje; še vedno obstajata misijonarski zagon in želja po apostolatu, odločitve za duhovništvo in redovništvo. Vendar pa so tudi Poljaki poklicani odgovoriti na nove izzive, predvsem na sekularizem, torej na to, da bi živeli kakor da Bog ne obstaja. V tem smislu bo morala biti Cerkev na Poljskem ustvarjalna in odprta, da bo našla nove odgovore na te nove težave«, je dejal Parolin. Ob koncu pogovora pa je omenil še obisk Auschwitza, Birkenaua in pediatrične bolnišnice. Poudaril je, da je papež že od vsega začetka želel obiskati te kraje. Prva dva je državni tajnik poimenoval 'kraj groze'; šlo bo predvsem za molitev, za tiho povabilo – sveti oče namreč tam ne bo imel nagovora, saj je na takih krajih tišina bolj zgovorna od besed. Bolnišnica pa je kraj bližine ljudem, ki trpijo. Papež namreč pogosto poudari, da mora biti Cerkev blizu tistim, ki so preizkušani.

Spomnimo še, da bo eden od močnih trenutkov svetovnega dneva mladih prehod skozi sveta vrata v svetišču Božjega usmiljenja. Tako se bodo udeleženci lahko srečali z Jezusovim usmiljenim pogledom in z vsem zaupanjem izrekli molitev sv. Favstine: Vate zaupam.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.