Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Nakupovalni center Olympia (foto: www.ece.com)
Nakupovalni center Olympia | (foto: www.ece.com)

V strelskem napadu v Münchnu več mrtvih in ranjenih

Svet | 22.07.2016, 22:58 Andrej Šinko

V streljanju na severozahodu Münchna je umrlo deset ljudi, več je ranjenih. Po navedbah očividcev so napad ob in v nakupovalnem središču Olympia izvedli trije strelci, vendar je policija po posredovanju sporočila, da naj bi šlo zgolj za enega napadalca, ki naj bi po napadu storil samomor.

V Münchnu so takoj po streljanju razglasili »posebne razmere zaradi strelskih napadov«. Policija je prebivalce pozvala naj ne zapuščajo domov, se izogibajo ulicam in trgom ter javnim prostorom. Prav tako sta bila ustavljena avtobusni in železniški promet. Mestne oblasti so se zaradi streljanja sešle na kriznem sestanku. Srečanja pa sta se udeležila tudi bavarski ministrski predsednik Horst Seehofer in notranji minister te zvezne dežele Joachim Herrmann.

Razmere so se zdaj umirile, münchnska policija pa je sporočila, da je izrednega stanja konec. Ponovno naj bi stekel tudi javni promet. Domnevnega napadalca, ki naj bi si sodil sam, je policija pregledala z robotom, saj je obstajal sum, da ima ob sebi eksplozivno sredstvo.

Okoliščine strelskega napada

Streljanje se je začelo okrog 18. ure v McDonald'su blizu nakupovalnega središča Olympia, nadaljevalo se je na bližnji ulici, nato pa naj bi do streljanja prišlo še v nakupovalnem središču. Policija je sporočila tudi, da so glede na navedbe očividcev napad v nakupovalnem središču izvedli trije strelci, oboroženi s puškami, na koncu pa je te navedbe popravila, in sporočila, da naj bi šlo za zgolj enega napadalca.

Domnevne napadalce so iskale tudi policijske enote iz drugih mest

Policija je pozvala vse voznike, naj se zaradi obsežne policijske operacije izogibajo vseh avtocest v smeri proti Münchnu ali jih zapustijo in tako omogočijo policijskim vozilom čim hitrejšo pot v mesto. Münchenska policija je zaradi napada na družbenem omrežju Twitter svetovala prebivalcem, naj se izogibajo javnim krajem v mestu. Prav tako je posvarila ljudi, naj ne objavljajo posnetkov ali fotografij policijskih operacij, saj bi s tem pomagali napadalcem.

 

Svet
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...