Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
MIVA Toyota misijonarja Janija Mesca (foto: Administrator)
MIVA Toyota misijonarja Janija Mesca

Krištofova nedelja – nabirka za misijone

Cerkev na Slovenskem | 24.07.2016, 07:00 Petra Stopar

Obhajamo Krištofovo nedeljo. Ta dan običajno poteka misijonska akcija Miva, ki jo pri svetih mašah na župnijah zaznamuje prostovoljna nabirka za misijonska vozila in blagoslov vozil.

Geslo vsakoletne akcije Miva je »Moj dar Boga slavi za vse prevožene poti! – Z veseljem darujem – življenja rešujem!« Ustanova Miva Slovenija deluje v sklopu Misijonskega središča Slovenije in je članica svetovne Mive ter že dve desetletji zbira sredstva za prevozna sredstva v misijonskih deželah.

Večji del zbranih sredstev namenijo za potrebe slovenskih misijonarjev, vsako leto pa poskrbijo tudi za vozilo za potrebe neslovenskega misijonarja. Kot so povedali v središču, so misijonarji »neizmerno hvaležni za vse darove, saj z vozili, katerih nakup omogočijo dobrotniki, zmorejo bolje in lažje izpolnjevati svoje poslanstvo v oddaljenih krajih, v nemogočih razmerah, v pomoči bolnikom, šolarjem, učiteljem, lačnim«.

Miva Slovenija je lani omogočila 31 misijonskim postajam uresničenje 34 projektov skoraj 573.000 evrov. »Pomagali smo v 15 državah: Šrilanka, Madagaskar, Srednjeafriška republika, Zambija, Mozambik, Albanija, Malavi, Ukrajina, Togo, Brazilija, Salomonovi otoki, Senegal, Rusija, Bocvana, delno Srbija. Kupili smo 16 avtomobilov, 9 motornih koles, 3 kombiji, 2 čolna, ambulantno vozilo, delovni stroj, avtobus, pomagali pa smo tudi pri postavitvi radijske postaje,« je pojasnil narodni ravnatelj za misijone Stane Kerin.

Kot pravi, akcija ni »namenjena nekemu zunanjemu ugledu naših misijonarjev, ampak ljudem, največkrat otrokom, pa tudi starejšim in bolnim, velikokrat tudi nosečnicam, ki jim s temi prevoznimi sredstvi rešujejo življenje«. Miva Slovenija bo sicer prihodnje leto zaznamovala že 30 let delovanja.

Cerkev na Slovenskem, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.