Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Na SDM-ju v Krakovu pričakujejo najmanj milijon in pol mladih

Cerkev po svetu | 21.07.2016, 13:41 Marta Jerebič

V Vatikanu so včeraj predstavili papežev obisk Poljske ob priložnosti 31. svetovnega dneva mladih. To bo njegovo 15. mednarodno apostolsko potovanje in 23. država, ki jo bo obiskal. NA SDM-ju v Krakovu po ocenah organizatorjev pričakujejo najmanj milijon in pol mladih.

Papež Frančišek se bo na Poljskem mudil od 27. do 31. julija. Glavni, a ne edini razlog potovanja, je svetovni dan mladih, je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi.

»Gre tudi za potovanje v Krakov, torej na Poljsko. Papežev program obsega dogodke in okoliščine, ki niso strogo povezani s svetovnim dnevom mladih, ampak Poljsko kot tako, obiskal bo še druge kraje, Čenstohovo in Auschwitz.«

Tudi prejšnja papeža sta obiskala omenjeno koncentracijsko taborišče. Janez Pavel II. je med svojim prvim obiskom v domovini leta 1979 daroval mašo blizu Auschwitza, o čemer je spregovoril v pridigi. Benedikt XVI. je leta 2006 obiskal oba dela taborišča Aushwitz in Birkenau ter tam imel pomenljiv nagovor.

»Papež Frančišek, kot nam je povedal in pojasnil, tam ne bo izrekel nobene besede. V tišini bo izrazil bolečino, sočutje in solze.«

Kot omenjeno, je glavni povod papeževega obiska, udeležba na svetovnem dnevu mladih. Po ocenah organizatorjev se bo s svetim očetom na glavnem prizorišču svetovnega dneva mladih t. i. kampu usmiljenja srečalo približno milijon in pol oziroma milijon 800 tisoč mladih, največ iz Poljske, Italije, Francije, Španije, ZDA, Nemčije, Brazilije, Ukraijne in Portugalske. V Čenstohovi, kjer bodo obeležili 1050 obletnico krsta Poljske, pa pričakujejo od 300 do 500 tisoč Poljakov.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.