Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Kardinal Scola: Tragičnih dogodkov ne moremo le opazovati – moramo postati aktivni udeleženci

Svet | 18.07.2016, 10:42 Marjana Debevec

Na tragične dogodke v Nici in v Turčiji se je takoj odzvala tudi Katoliška Cerkev. Papež Frančišek je zagotovil svoje molitve in duhovno bližino. Milanski nadškof kardinal Angelo Scola pa je odločno zatrdil, da ne moremo biti več samo Cerkveni odjemalci ali pa kritični opazovalci družbenega življenja. Postati moramo aktivni udeleženci, da bi vrnili vsebino Cerkvi in našim demokracijam.

Danes smo v nevarnosti, da bi se ustavili le na površinskosti stvari, je med včerajšnjo sveto mašo zatrdil kardinal Scola. Zaradi pomoči tehnike tvegamo, da bomo videli le tisto, kar je navidezno, in bomo pozabili na srce. Po njegovih besedah se nam pogosto zdi, da tisto, česar ne moremo obvladovati, sploh ne obstaja, kot da Sveti Duh ne bi mogel prodreti in preobraziti stvari. Kardinal Scola pa je ravno nasprotno prepričan, da je prav odprtje Svetemu Duhu merilo, kako živeti v tem času tragedij, v katere smo potopljeni.

Ob tem je spomnil na dramatične dogodke, ki se sicer med seboj zelo razlikujejo, vendar so nas vse pretresli: železniška nesreča v Pugli, pomor v Nici, poskus vojaškega udara v Turčiji.

Ta nasilna dejanja so po njegovih besedah pred naše oči postavila neizogibno resničnost naše smrti. V nas zato zbujajo vprašanje, kako pričakujemo smrt? "Ali bo to prehod iz tega življenja v ljubeč objem Očeta, ali pa se bojimo, da bomo končali v niču?."

Zatem pa se je kardinal Scola še vprašal, kako se lahko odzovemo na ta strašna dejanja? "Predvsem moramo od opazovalcev teh dram postati odgovorni udeleženci." Življenje namreč po njegovih besedah ni sestavljeno le iz službe, družine, počitka, zabave, skrbi za naše telo, ampak nas tragični dogodki vabijo, da začnemo graditi novo civilizacijo. To pa lahko po njegovih besedah storimo tako, da začnemo ljubiti doma, vzgajati otroke na drugačen način ter opravljati naše delo na solidaren način.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.