Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Začele so se 14. radijske počitnice

| 24.06.2016, 08:24

Tudi letos začenjamo radijske počitnice na praznik rojstva Janeza Krstnika. Na pot odhajamo že štirinajstič, naš cilja pa je Sicilija ali bolje njena severna in zahodna obala. Počitniške dni bomo preživljali v hotelu, ki se nahaja nekaj deset kilometrov zahodno od Palerma v kraju Terrasini, ob zalivu Castellamare, ki velja za enega najlepših v Italiji.

Med bivanjem na Siciliji bomo odkrivali starodavna mesta Monreale, Cefalu, Trapani, Erice, Agrigento in Marsala. Nekatere bo zvabila Etna, ki se dviga na vzhodni obali starodavnega otoka in z delujočim ognjenikom dokazuje, da je zemlja živa tudi v svoji notranjosti. Pot do omenjenih biserov je dolga, počitnikarji, vodniki Kompasa, radijci in vozniki avtobusov pa polni pričakovanj, zato vam tudi letos pošiljamo razglednice z našega potovanja in bivanja na Siciliji.

Skrivnostna Toskana

Ko se odpravljamo na pot v notranjost Italije, nam je prvi del poti običano dobro znan. Najprej Furlanija - Julijska krajina, ki od nekdaj diha tudi slovensko. Potem Benetke in Padova s sv. Antonom in p. Leopoldom Mandićem. Slednji nam je v letu usmiljenja blizu, saj ga je papež Frančišek izbral za sozavetnika jubilejnega leta, njegovo nestrohnjeno telo pa smo sredi aprila lahko počastili pri kapucinih v Štepanji vasi v Ljubljani.

 

Za marsikoga neodkrit biser na naši poti je Toskana z razgibano pokrajino, naravnimi lepotami in slikovitimi mesti, ki navdihujejo filmske režiserje. Je ena od dvajsetih dežel, ki sestavljajo Italijo. Meji na severu z deželo Emilija - Romanja, na vzhodu z Markami in Umbrijo, na jugu z Lacijem in na zahodu z Ligurijo in Tirenskim morjem. Čeprav vsakega mikajo Firence - zgodovinska prestolnica dežele, se na naši poti ustavimo v mestecu Prato. Krasita ga renesančni grad cesarja Friderika II. in katedrala svetega Štefana, ki sodi med najlepše primere toskanske romanike. Srednjeveško obzidano mesto Lucca z več deset romanskimi cerkvami, tihimi tlakovanimi ulicami, močnimi obrambnimi stolpi ter številnimi muzeji in spomeniki. Mesto krasi ovalni trg, ki so ga zgradili na temeljih antičnega amfiteatra, med cerkvami pa kraljuje stolnica sv. Martina z mogočnim zvonikom. Tu je še nepogrešljiva Pisa s poševnim stolpom Campanile, ki se je začel nagibati že med gradnjo. Stoji na veličastnem trgu z mogočno stolnico Marijinega vnebovzetja in krstilnico. Si lahko predstavljate, kako zazveni slovenska Marijina pesem v petladijski katedrali?

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.