Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Slovenija moja dežela

| 22.06.2016, 10:15

Prepričan sem, da se vam ob omembi naslova v mislih že vrtijo podobe s soncem obsijane Logarske doline in biseri z različnih koncev naše domovine Slovenije. In čeprav je medijska akcija bila v osemdesetih letih namenjena najprej promociji slovenskega turizma in naših lepot tujim obiskovalcem ter tudi spodbudi domačih ljudi, da bi znali ceniti te lepote in jih tudi vzdrževati ter prijazno ponuditi obiskovalcem, je z lipovim listom, podobami slovenskih biserov in sloganom "Slovenija moja dežela" postala nekaj več, veliko več.

O ozadjih ustvarjanja akcije in vseh spremljevalnih aktivnosti je za naš radio spregovoril Peter Bergant, eden od velike skupine kreativnih ljudi, ki so takrat ustvarjali te slogane, ki so postali zimzeleni in bi vsekakor zaslužili, da postanejo posebej varovano narodno blago.

Peter Bergant pravi, da v začetku ni bil v igri samo lipov list, ampak tudi nagelj in žitni klas. Vendar so skrbne raziskave in anketiranja pokazale, da nam je Slovencem najbolj blizu lipov list: " Lipa je zgleda v slovenskem človeku precej prisotna, iz nje se delajo vse sorte stvari, tudi bogki, lipov les je namreč mehek, zgleda da je slovenska duša nagnjena na to plat mehkobe; pod lipami se je moževalo, pod lipami so se srečevali ljudje po maši, pod lipami so nekoč s pogovorom reševali probleme v skupnostih, skratka, lipov list je zmagal in se ga je potem vkomponiralo v ta simbol Slovenije."

Peter Bergant
Peter Bergant © ARO

Na izgled filmčka je odločilno vplival režiser Jaka Judnič, eden najboljših slovenskih režiserjev na področju oglaševanja, pravi Peter Bergant. Zgodbo je postavil v okvir in ta okvir je našel v osebi možakarja, ki v s soncem obsijanem okolju Logarske doline riše dobrodošlico. V ta okvir je potem spravil številne prizore od pogrinjanja mize, slovenskih lipicancev, potice, striženja žive meje, postavljanja ograde, urejanja plaže....

Slovenija Moja dežela
Slovenija Moja dežela © SMD

Slovenija moja dežela
Slovenija moja dežela © SMD

Vse skupaj je bilo podkrepljeno z odlično glasbo Janija Goloba, besedilo, ki ga je prispeval Dušan Velkavrh pa so zapeli Oto Pestner & Nada Žgur z vokalno zasedbo Strune:

"Moja dežela, to je njena lepota, moja dežela, mi smo njeni ljudje, lepota dežele je sloves njen, njeni ljudje, smo njeno ime, ponosno ime."

Slovenija moja dežela
Slovenija moja dežela © SMD

Celotno zgodbo bomo odstrli v petkovem nočnem programu, kmalu po polnoči. Vabljeni k bedenju in praznovanju!

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...