Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Na pravoslavnem koncilu sporazumno sprejeli vse dokumente

Cerkev po svetu | 28.06.2016, 07:36 Marta Jerebič

Pravoslavni koncil na Kreti se je v nedeljo končal s sklepno izjavo. Voditelji 10 krajevnih ali avtokefalnih Cerkva so obsodili nasilje na Bližnjem vzhodu, preganjanja, izgon in umor članov verskih manjšin, nasilno spreobračanje, mučenje, usmrtitve in trgovanje z begunci. 290 delegatov na koncilu je sprejelo tudi 6 dokumentov o zakonski zvezi, postu, vprašanju avtonomije, pravoslavni diaspori, poslanstvu Cerkve v današnjem svetu ter vprašanju o odnosih z drugimi krščanskimi Cerkvami. Carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej je na sklepni slovesnosti menil, da so spisali pomembno stran v zgodovini, pravoslavne Cerkve pa so sklenile, da bodo podobni koncili vsakih 7 do 10 let. Zadnji je bil namreč pred 50 leti.

Delegati so vseh 6 dokumentov sprejeli sporazumno. Kot poroča spletni portal tednika Družina, je bila posebej sporna in naporna zadnja razprava o odnosu pravoslavne Cerkve do preostalega krščanskega sveta. A carigrajski ekumenski patriarh meni, da je treba sodelovati v dialogu – tako med pravoslavnimi Cerkvami kot z drugimi. Edinost pravoslavnih Cerkva bo namreč prispevala tudi k edinosti med kristjani. Dialog je edina pot za mir in spravo, je dejal.

Carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej se je ob tem zahvalil ekumenskim opazovalcem, ki so sodelovali na prvi in zadnji seji, in za to, da so molili za uspeh koncila.

Besedila dokumentov in sklepna »okrožnica« zaenkrat še niso objavljeni v celoti. Po besedah koncilskega tajništva je težava predvsem v tem, da morajo biti vsa besedila hkrati na voljo v štirih uradnih koncilskih jezikih: grškem, ruskem, angleškem in francoskem. Poleg tega morajo dokumente podpisati vsi uradni delegati v vseh štirih jezikih. Pri sprejetih dokumentih gre predvsem za notranjepravoslavna vprašanja, kot so ureditev svetovne diaspore in pravilniki za razglasitev avtonomnega statusa deželne Cerkve; zapisana so tudi pravila in določila o zakramentu zakonske zveze in njegovih ovirah. Udeleženci so razpravljali še o globalni odgovornosti pravoslavne Cerkve v sodobnem svetu in dokumentu o »ekumenizmu«. Koncil, ki so ga pripravljali več kot pet desetletij, je sicer zasenčila odpoved udeležbe štirih Cerkva, med njimi tudi ruske pravoslavne, ki ji pripada več kot polovica vseh pravoslavnih vernikov po svetu. Udeleženci na Kreti so poudarili, da to po njihovem razumevanju ne zmanjšuje značaja »vsepravoslavnega« koncila, saj so tudi vse manjkajoče Cerkve sodelovale pri pripravi koncilskih dokumentov.

 

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.