Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Verski voditelji o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije

Svet | 27.06.2016, 13:33

Na odločitev Velike Britanije o izstopu iz Evropske unije se odzivajo tudi verski voditelji - tako na Otoku kot drugod na stari celini. Večinoma ugotavljajo, da je izid referenduma o tem vprašanju pokazal globoko razdeljenost. Ob tem nizajo pozive k ustreznim odgovorom na nove izzive.

V Veliki Britaniji so verski voditelji v luči izida referenduma o izstopu iz Evropske unije pozvali k spoštovanju, velikodušnosti, pogumu in ponižnosti. Predsednik Katoliške škofovske konference Anglije in Walesa, kardinal Vincent Nichols, je pozval k molitvi, da bi se na Otoku kljub različnosti mnenj znali soočiti z zahtevnimi izzivi in pri tem pozornost nameniti najranljivejšim. Po njegovih besedah bo treba trdo delati in tako pokazati, da je Velika Britanija lahko dobra soseda in odločna sodelavka v skupnih mednarodnih prizadevanjih za reševanje ključnih problemov današnjega sveta. Anglikanska nadškofa Canterburyja in Yorka, Justin Welby in John Sentamu, sta v skupni izjavi poudarila odgovornost političnih voditeljev pri nadaljnjih korakih. Po njunih besedah se je zdaj treba združiti v skupni nalogi za izgradnjo radodarne države, ki bo gledala v prihodnost in prispevala k človeškemu razcvetu po vsem svetu. Kot sta dodala, mora ostati gostoljubna in sočutna ter graditi mostove in ne ovir. Opozorila sta, da bodo po odločitvi za brexit mnogi občutili negotovost. Pozvala sta k negovanju raznolike družbe na Otoku in potrditvi edinstvenega prispevka vsakega posameznika.

Papež Frančišek je odločitev Velike Britanije o izstopu iz Evropske unije komentiral tako na poti v Armenijo, kjer se je mudil konec tedna, kot ob vrnitvi v Vatikan. Na dan, ko je bil znan izid referenduma, je dejal, da je to volja ljudstva, ki od nas vseh zahteva veliko odgovornost za zagotovitev dobrobiti tako prebivalcev Velike Britanije kot tudi vse evropske celine. Zdaj je dodal še, da je glasovanje pokazalo delitve, ki jih lahko opazimo tudi v ostalih državah. Kot je poudaril, je bratstvo boljša pot, dodal je, da so mostovi boljši od zidov. Ob tem je priznal, da obstajajo različni načini enotnosti. Za Evropsko unijo, ki se sooča z novimi izzivi, sta po njegovem ključni ustvarjalnost in rodovitnost.

Predsednik Konference evropskih Cerkva, škof Christopher Hill, je prepričan, da Velika Britanija in Evropska unija zdaj nujno potrebujeta resno razpravo o prihodnosti. Upa, da bodo Cerkve lahko oživile vizijo stare celine, ki je prežeta s krščanskim razumevanjem družbe. Ne le gospodarstvo, tako škof Hill, v ospredju bi morala biti blaginja celotne družbe. Pojasnil je tudi, da Cerkve v Veliki Britaniji ostajajo članice Konference evropskih Cerkva. Komisijo škofovskih konferenc pri Evropski uniji pa bodo morali predstavniki Anglije, Škotske in Walesa zapustiti. Komisija naj bi v kratkem oblikovala izjavo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.