Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nogomet (foto: Wikipedia)
Nogomet

Nogometaši z dobrodelnimi dejanji pišejo pozitivne zgodbe

Svet | 27.06.2016, 11:33

Na evropskem nogometnem prvenstvu v Franciji je v začetku močno odmevalo nasilje med navijači nekaterih reprezentanc. A tekmovanje zaznamujejo tudi pozitivne zgodbe, pišejo jih nogometaši s svojimi dobrodelnimi dejanji. Med njimi sta nemški vratar Manuel Neuer in kapetan hrvaške ekipe Darijo Srna.

Neuer, ki prihaja iz Gelsenkirchna v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, ponosno priznava, da je dejaven katoličan. To dokazujejo tudi številna njegova dejanja. Med drugim z veseljem podpira katoliško akcijsko skupino v domačem kraju, ki si prizadeva za odpravo revščine med otroki. Prav tako pomaga tamkajšnjemu mladinskemu klubu, ki ga vodi kapucinski tretji red. Neuer je ustanovil tudi dobrodelni sklad za otroke, novembra 2011 je v televizijskem kvizu Lepo je biti milijonar priigral 500.000 evrov v dobrodelne namene.

Srna je drugače član ukrajinskega kluba Šahtar iz Donjecka. Tam v zadnjih letih bolj kot o nogometu razmišljajo o vojni. Številni meščani so izgubili življenje, mnogo otrok je osirotelo, prav njim hrvaški nogometaš velikodušno pomaga. Ukrajinskim šolarjem je razdelil več tisoč kosov šolskih pripomočkov, 450 dresov s svojim priimkom, priskrbel je tudi 20 tisoč ton mandarin, vsak je prejel kartico z njegovim podpisom. Daroval je tudi 100 prenosnih računalnikov za otroke z motnjami v govornem ali duševnem razvoju. Naložene imajo dodatne programe, ki jih otroci potrebujejo za lažje učenje.

Vir: Družina

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.