Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Vatikan Turčiji: Papež moli za spravo vseh in ne vodi križarskega pohoda

Cerkev po svetu | 26.06.2016, 14:07 Marta Jerebič

Turčija je obsodila izjavo papeža Frančiška, ki je pokol Armencev v Otomanskem cesarstvu označil za genocid. Uradna Ankara meni, da je v njej mogoče zaznati miselnost križarjev. Vatikan je zavrnil obtožbe in zatrdil, da poskuša papež graditi mostove in ne zidov ter nima nič proti Turčiji.

"Če poslušate papeža, tam ni nič, kar bi obujalo duh križarjev," je za medije dejal vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi.

"Frančišek je molil za spravo vseh in ni rekel niti besede proti turškemu narodu. Papež ne vodi križarskega pohoda in ne poskuša organizirati vojn," je dodal.

Turčija sicer vseskozi zanika, da je šlo pri pokolu za genocid in obsodi vsako državo, katere parlament sprejme resolucijo o genocidu nad Armenci. Nazadnje je to v začetku junija storila Nemčija, kar je na turški strani sprožilo ostre odzive.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.