Petra StoparPetra Stopar

V Veliki Britaniji odločajo o obstanku v Evropski, Cameron že oddal glas

Svet | 23.06.2016, 13:39

V Veliki Britaniji volivci na zgodovinskem referendumu odločajo o članstvu svoje države v Evropski uniji. Svoje glasove so že oddali nekateri politiki, med njimi premier David Cameron. Številni volivci na jugovzhodu Anglije so se na volišča odpravili kljub nevihtam in poplavam, ponekod na Škotskem so ljudje na oddajo glasu čakali v vrsti pod jasnim nebom. Strokovnjaki napovedujejo visoko volilno udeležbo. Ali bodo Britanci izbrali izstop ali obstanek v povezavi, je težko napovedati, ankete so večino časa kazale zelo tesen izid. Znan naj bi bil šele jutri zjutraj, saj vzporednih volitev tokrat na Otoku ne izvajajo.

Za referendum o članstvu Velike Britanije v Evropski uniji se je registriralo rekordnih 46 milijonov in pol volivcev. Odločajo lahko v 382 volilnih okrožjih do 22. ure po krajevnem oziroma 23. ure po srednjeevropskem času. Nato bodo volišča zaprla vrata in začelo se bo preštevanje glasovnic. Ankete so večji del kampanje napovedovale zelo tesen izid, prejšnji teden so bili v rahli prednosti zagovorniki brexita. A nato je bila umorjena poslanka laburistov Jo Cox, ki je bila zagovornica obstanka v povezavi, kar bi lahko tehtnico nagnilo v prid stanju, kakršno je.

Spomin na Coxovo so na predvečer referenduma počastili v središču Londona in njenem domačem kraju. Slovesnosti se je udeležilo več tisoč ljudi. Coxove so se spomnili tudi v Evropskem parlamentu.

Ugibanja o morebitnem razvoju dogodkov po referendumu v Veliki Britaniji se vrstijo že dalj časa. Slovenski predsednik Borut Pahor verjame, da Evropska unija z brexitom ali brez njega v prihodnje ne bo ostala takšna, kot je. "V vsakem primeru bo kmalu prišlo do novega razvrščanja držav v Evropski uniji. Vprašanje je, kjer bo po tem razvrščanju pristala Slovenija." Pahor je prepričan, da naša politika temu ne namenja dovolj pozornosti. "Premalo smo pozorni na to, kaj se dogaja v naši okolici." Kot je Pahor poudaril za naš radio, bo to treba spremeniti. "Aktualna naloga je, da Slovenija ostane v družbi najbolj povezanih držav Evropske unije."

Oglasila sta se tudi slovenska premier in predsednik parlamenta. Miro Cerar želi, da Velika Britanija ostane skupaj z nami v trdni evropski družini. Ta se mora po njegovih besedah usmeriti v teme, ki jih je zaradi zadnjih kriz zanemarjala, med drugim v skupni trg, zaposlovanje in več dela za mlade. Milan Brglez se strinja s kritikami, da se povezava prepočasi odziva na nekatere izzive časa, a opozarja, da brexit zanj ni alternativa.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.