Petra StoparPetra Stopar

Nemška in avstrijska Cerkev o beguncih

Slovenija | 22.06.2016, 10:00 Marjana Debevec

Škof iz Würzburga v Nemčiji pomožni škof Ulrich Boom se je na ekumenskem spominskem bogoslužju skupnosti svetega Egidija na umrle begunce zavzel za kulturo gostoljubja. Avstrijska Karitas pa medtem pozdravlja ukrepe vlade za integracijo beguncev.

Nemški škof je prepričan, da so meje sicer potrebne, ne pa tudi zgornja meja. Usmiljenje je po njegovih besedah brezmejno. Kristjane spoznamo po njihovem ravnanju s tujci; v vsakem človeku se kaže Bog, 'ki nam je v Jezusu Kristusu pokazal svoje obličje'. Pri bogoslužju v Marijini kapeli v Würzburgu so sicer prebrali imena ljudi, ki so umrli na begu, in natančnejše okoliščine njihove smrti.

Avstrijska Karitas pa meni, da je sveženj ukrepov za integracijo beguncev v Avstriji, ki jih je v torek določila vlada, ubral 'pravo smer'. Obljuba za dodatna sredstva za jezikovne tečaje, okrepljena podpora prostovoljcev na področju učenja jezika, katalog zmogljivosti za razširjenje ponudbe splošne koristne dejavnosti ali morda načrtovano digitalno prepletanje dejavnosti prostovoljcev je po mnenju Karitas optimistično. Če je opredelitev za uspešno sožitje mišljena resno, potem je vsekakor potrebno nadaljnje preciziranje ter dodatni koraki, je še poudarila Karitas.

Odpustila je svojim morilcem

V Iraku so pripadniki teroristične organizacije »Islamska država« zanetili požar v hiši ene izmed krščanskih družin. Dvanajstletna hčerka je ob tem utrpela tako hude opekline, da je kmalu zatem umrla v bolnišnici. Tik pred smrtjo je naredila izjemno junaško dejanje, saj je mater prosila, naj teroristom odpusti.

Kot je znano si teroristična organizacija »Islamska država« prizadeva v Siriji in Iraku vzpostaviti območje, na katerem bi nasilno uveljavljala islamsko šeriatsko pravo. Kristjani, ki se niso pripravljeni spreobrniti v islam, so obsojeni na plačevanje davka ali pa smrt.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Politika, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.