Petra StoparPetra Stopar
ID Slovenija v svetu, SVS (foto: Matjaž Merljak)
ID Slovenija v svetu, SVS

Rojaki se bodo pomerili v odbojki

Slovenci po svetu | 15.07.2016, 13:44 Matjaž Merljak

Izseljensko društvo Slovenija v svetu v sklopu praznovanja 25-letnice Slovenije med drugimi programi in prireditvami pripravlja 3. prvenstvo Slovencev po svetu v odbojki, ki bo jutri (16. julija 2016) v Ljubljani.

Šport je pomemben povezovalec rojakov po svetu. Ob tovrstnem druženju mladi in starejši pridejo v stik s slovenskimi organizacijami in na ta način krepijo slovensko zavest, šport pomaga tudi pri ohranjanju in obnavljanju slovenskega jezika in kulture.

Izseljensko društvo Slovenija v svetu že vrsto let pripravlja športna srečanja rojakov iz zamejstva in sveta. Za njimi so orgazniacije štirih svetovnih nogometnih prvenstev, jutri pa bo tretje svetovno odobojkarsko prevenstvo.

Potekalo bo na Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli, Dunajska 102 v Ljubljani.

Pomerile se bodo štiri dekliške ekipe – Argentina, Italjia, Srbija in Slovenija in štiri fantovske ekipe – Argentina, Italija, Avstrija in Srbija.

S tekmovanjem bodo začeli ob 9. uri in ga sklenili približno ob 19. uri.

Razpored tekem in pravila so objavljeni na spletni strani Izseljenskega društva Slovenija svetu.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.