Petra StoparPetra Stopar

Minister Žmavc zaključil z obiskom v ZDA

| 13.06.2016, 13:55 Matjaž Merljak

Potem ko se je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc od 2. do 6. junija 2016 mudil pri rojakih v Kanadi, je 7. junija začel gostovanje pri Slovencih v Združenih državah Amerike. Chicago, Pittsburgh in Cleveland so bile njegove postaje na tem delu poti.

V Chicagu in okolici si je ogledal prostore sedeža Slovenske ameriške zveze (nekdanje Slovenske ameriške ženske zveze). V zgodovinski stavbi v Jolietu domuje manjši muzej, posvečen slovenskemu priseljevanju na območje Chicaga in Jolieta, pa tudi arhiv, v katerem prostovoljke neutrudno urejajo in digitalizirajo ogromne količine dragocenega arhivskega gradiva. Čez cesto stoji slovenska cerkev sv. Jožefa, v kateri je enkrat mesečno še vedno slovenska maša, številni zapisi in vitraži v cerkvi pa dajejo vedeti, da so cerkev pred častitljivimi 125 leti zgradili Slovenci. V prostorih nekdanje šole je sedanja župnija uredila zanimiv in bogat muzej, ki priča o slovenski navzočnosti na tem območju.

Sledil je obisk KSKJ (Kranjsko slovenske katoliške jednote), ustanovljene leta 1894. Zavarovalniško-hranilniška hiša ima danes okoli 30.000 članov, med njimi še vedno okoli četrtino potomcev Slovencev, sedež v Jolietu pa ima kar 30 zaposlenih. Čeprav gre za finančno ustanovo, je ta še vedno dejavna tudi na področju ohranjanja slovenske kulture.

Peter dan se je končal s slovesnostjo v počastitev 25-letnice neodvisnosti Republike Slovenije v Slovenskem katoliškem centru v Lemontu. Častni konzul RS v Chicagu dr. Janez Vidmar je govoril o usodnih tednih v letu 1991, ko je tamkajšnja slovenska skupnost prepričevala ameriško javnost in politiko o pravilnosti slovenske odločitve o samostojnosti. Po kulturnem programu v izvedbi članic in članov slovenskega središča je zbrane nagovoril tudi minister Žmavc. Slovenski skupnosti se je zahvalil tako za odločilno vlogo pri vplivanju na ameriško priznanje slovenske državnosti kot za dolgoletno neomajno zvestobo slovenstvu. Podelil je tudi pet priznanj Urada, in sicer slovenski župniji sv. Jožefa ob 125-letnici nastanka, podružnicama KSKJ v Jolietu in Pueblu (Colorado) ob 120- oziroma 110-letnici delovanja, Slovenski ameriški zvezi ob 90-letnici ter gostitelju, slovenskemu središču v Lemontu ob 20-letnici delovanja. Skupnost v Lemontu je med najdejavnejšimi v ZDA, saj v razmeroma novih prostorih goji zelo živahno kulturno in družabno delovanje, izjemnega pomena pa je tudi slovenska šola z okoli 60 učenci

Združeni ženski in moški pevski zbor slovenske skupnosti v Lemontu
Združeni ženski in moški pevski zbor slovenske skupnosti v Lemontu © USZS

V četrtek, 9. junija 2016, se je minister v Pittsburghu srečal s častno konzulko RS mag. Petro Mitchell, v Mariboru rojeno podjetnico, ki se je zavoljo svojih poslovnih uspehov prebila v najvišje poslovne in politične kroge v Pittsburghu, pred dobrima dvema letoma pa je bila imenovana za častno konzulko RS. Zanimiv in koristen je bil obisk pittsburške univerze, kjer se je minister z akademikom slovenskega rodu dr. Tomom Ogorevcem in z vodilnimi s področja mednarodnega sodelovanja pogovarjal o možnostih nadgradnje sicer deloma že obstoječega sodelovanja z ljubljansko univerzo, pa tudi o možnostih vzpostavitve poučevanja slovenščine v različnih oblikah.

Minister Žmavc si je ogledal še rekreativno središče SNPJ v Enon Valley s številnimi počitniškimi bungalovi, prikolicami ter ogromno banketno dvorano, bazenom in drugimi objekti, pa tudi poslovne prostore SNPJ, ki deluje od leta 1904 in danes šteje okoli 35.000 članov ter čez 90 podružnic v 21 zveznih državah ZDA. Minister je bil zvečer častni gost slovesnosti v počastitev 25-letnice slovenske državnosti, ki sta jo skupno organizirali hranilniško-zavarovalniški in kulturni družbi KSKJ in SNPJ. Pred desetletji je bilo zaradi ideološke razcepljenosti kaj takega nemogoče pričakovati, danes pa obe sicer deloma konkurenčni slovenski poslovni ustanovi zelo dobro sodelujeta.

Minister Gorazd Žmavc, ki ga je spremljal tudi generalni konzul RS iz Clevelanda Andrej Rode, je ob tej priložnosti podelil priznanje Urada Slovenskemu muzeju v Enon Valley za 40 let delovanja.

Minister Žmavc in predsednik SNPJ Joe Evanish pred poslopjem rekreacijskega središča v Enon Valley
Minister Žmavc in predsednik SNPJ Joe Evanish pred poslopjem rekreacijskega središča v Enon Valley © USZS

V petek, 10. junija, je minister prispel v »največje slovensko mesto izven Slovenije« Cleveland. Uvodoma je obiskal Generalni konzulat RS, ki ga vodi generalni konzul Andrej Rode, tam pa se je srečal s predsedujočim Slovensko-ameriškemu poslovnemu združenju (S-ABA) Jožetom Kokaljem. Pogovor je tekel o dosedanjih uspehih združenja pri povezovanju slovenskega in ameriškega podjetništva ter o možnostih sodelovanja v prihodnosti. Minister Žmavc si je ogledal Slovenski muzej in arhiv ter Slovensko mednarodno rodoslovno društvo, ki domujeta v prostorih Slovenskega narodnega doma, največje in verjetno tudi najlepše tovrstne slovenske ustanove oziroma stavbe v ZDA.

Zanimiv je bil obisk clevelandske državne univerze (CSU) in lektorja slovenskega jezika prof. Luka Zibelnika, ki uveljavlja poučevanje slovenščine preko spleta in je dejaven tudi v muzeju. Vrhunec dneva je bila osrednja slovesnost ob 25-letnici slovenske državnosti v clevelandski mestni hiši. Po zaslugi župana Franka Jacksona je impozantna stavba mestne hiše postala že tradicionalno prizorišče najpomembnejših »slovenskih« slovesnosti v tem mestu. Slovesnosti v organizaciji generalnega konzulata RS so se poleg vseh najpomembnejših predstavnikov slovenske skupnosti udeležili med drugim tudi dr. Božo Cerar, veleposlanik RS v ZDA, George Voinovich, upokojeni legendarni clevelandski župan, guverner in senator slovenskega rodu, Frank Jackson, župan Clevelanda, ki je pred petimi leti tudi obiskal Slovenijo in Ljubljano, Michael Polensek, mestni svetnik z najdaljšim stažem v zgodovini mestnega sveta, sicer slovenskega rodu, Joe Cimperman, prav tako Slovenec tretje generacije, nekdanji mestni svetnik, zdaj vodja gospodarske zbornice Global Cleveland idr.

Generalni konzul je uvodoma županu izročil angleški prevod publikacije clevelandskega Slovenca dr. Edija Gobca, ki orisuje vse največje slovenske rojake v ZDA, po nagovorih pa je minister Žmavc podelil priznanja Urada Slovenski radijski družini Pesmi in melodije iz naše lepe Slovenije (za 20-letnico delovanja), Slovenskemu delavskemu domu (ki je v postopku prenehanja delovanja) ob stoletnici nastanka ter prav tako za stoto obletnico prepevanja pevskemu zboru Zarja, ki je na prireditvi tudi nastopal.

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, je na zadnji dan gostovanja v Združenih državah Amerike v spremstvu generalnega konzula Andreja Rodeta obiskal vrsto ustanov v Clevelandu. Tako si je ogledal slovenski župniji oziroma cerkvi sv. Vida in Marije Vnebovzete, obiskal je prenovljeni in razširjeni dom za ostarele, v katerem je več kot polovica stanovalcev slovenskega rodu, posebno presenečenje pa je bil Slovenski muzej Polke, po zagotovilu upravitelja Jožeta Valenčiča edini te vrste na svetu.

Minister je bil tudi gost neposrednega prenosa radijske »polka« oddaje v izvedbi Valenčiča in legendarnega Tonyja Petkovška. Nato si je ogledal še Slovensko pristavo, priljubljeno slovensko letovišče s počitniškimi hišicami, velikim bazenom in paviljonom ter novo dvorano za prireditve.

Stoletni slovenski zbor Zarja med nastopom v mestni hiši v Clevelandu
Stoletni slovenski zbor Zarja med nastopom v mestni hiši v Clevelandu © USZS

Zadnji dan gostovanja v ZDA in Clevelandu se je zaključil s pogovorom s predstavnikoma clevelandskih podružnic Slovenska narodna podporna jednota (SNPJ) in Ameriška slovenska katoliška jednota (KSKJ) Joem Valenčičem in Philo Hrvatinom ter z Milanom Ribičem, predstavnikom v Svetu Vlade RS za Slovence po svetu in podpredsednikom Slovenske pristave.

vir: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Dan potem, ko je opravil govor na proslavi 25. obletnice slovenskega Dneva državnosti v mestni hiši Clevelanda, je v soboto v spanju umrl 79-letni George Voinovich, v dolgi politični karieri župan Clevelanda, guverner države Ohio in 12 let zvezni senator, kjer je spadal med zmerne republikance. Kot poroča STA, je njegova vdova Janet sporočila, da je umrl mirno v spanju v noči s sobote na nedeljo. Senatorju so leta 2003 vgradili srčni spodbujevalnik. Voinovich, čigar mati je bila Slovenka, oče pa Srb, je bil velik prijatelj Slovenije. Aktivno si je prizadeval za njeno pridružitev zvezi Nato ter jo podpiral in lobiral zanjo tudi na drugih področjih. Za njim žaluje vsa slovensko-ameriška skupnost v Clevelandu, Ohiu in ZDA.

Zunanje ministrstvo je na družbenem omrežju Twitter izrazilo hvaležnost za vse, kar je Voinovich storil za Slovenijo. Zunanji minister Karl Erjavec pa je tvitnil, da se senatorja spominja z velikim spoštovanjem in da izraža sožalje njegovim svojcem.

V senatu je danes slovenskega rodu le še demokratka Amy Klobuchar iz Minnesote, saj se je demokrat Tom Harkin iz Iowe prav tako upokojil. Pred Voinovichem je spomladi 2014 umrl dolgoletni demokratski kongresnik iz Minnesote James Oberstar.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.