Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Marijanska pobožnost v Mendozi (foto: Svobodna Slovenija)
Marijanska pobožnost v Mendozi

Marijanska pobožnost v Mendozi

| 07.06.2016, 10:29 Matjaž Merljak

Rojaki iz Mendoze v Argentini so imeli na binkoštno nedeljo romanje v Marijino svetišče, vodil ga je slovenski duhovnik Robert Brest iz Buesnos Airesa, ki je Janeza Cukjatija imenoval za novega dušnega pastirja Slovencev v Mendozi.

Petnajstega maja 2016 smo Slovenci v Mendozi imeli Marijino romanje v Santuario Schoenstatt, v Distrito Benegas, občina Godoy Cruz. Udeležilo se nas je veliko število odraslih, mladine in otrok.

V osrčju prelepega travnika, okrašenega z jesenskimi barvami, v prostorni dvorani sta somaševala častita gospoda Robert Brest in Janez Cukjati. Več otrok v narodnih nošah je ponosno vstopilo v dvorano v spremstvu obeh duhovnikov.

Mendoški rojaki pri sveti maši
Mendoški rojaki pri sveti maši © Svobodna Slovenija

Praznik je bil velik, saj je bila tudi binkoštna nedelja. Poleg tega smo počastili in molili k Mariji Pomagaj, ki je krasila oltar skupaj s podobo Marije Schoenstatt. Donelo je ljudsko petje izbranih pesmi za to priložnost. Na orgle je igral profesor Tone Štirn.

Pridigal je g. Robert Brest, duhovnik iz Slovenije, ki je za nekaj časa prišel v Argentino. Vsebina pridige, v skladu obeh praznikov, nam je segla globoko v dušo. G. Robert je tudi vodil duhovno obnovo, ki smo jo imeli na predvečer v Slovenskem domu, s katero smo se pripravili na romanje.

Poudariti moramo, da se bodo mnogi naši malčki dolga leta spominjali na lepo romanje k Mariji. G. Robert jih je ljubeznivo vključil kot glavne romarje. Pred oltarjem in ob sliki brezjanske Matere je otrokom prisrčno znal razložiti, kar se je dogajalo. Blagoslovil jih je in vsakega pokrižal. Zahvaljujemo se za njegovo navdušenje, globoke misli in izraženo ljubeznivost.

Po končani homiliji je g. Brest izročil vsem romarjem pozdrave g. delegata slovenskih dušnih pastirjev v Argentini, msgr. dr. Jureta Rodeta in g. Francija Cukjatija iz Buenos Airesa. V njunem imenu je tudi imenoval gospoda Janeza Cukjatija za dušnega pastirja Slovencev v Mendozi, mu zaželel srečo pri pastoralnem delu in ga blagoslovil. Vsi smo hvaležno zaploskali. G. Janez Cukjati je istočasno župnik pri mendoški fari Nuestra Señora de Fátima, tako da je njegova odgovornost zelo velika in delo kar obremenjujoče.

Janez Cukjati bo zdaj skrbel za Slovence v Mendozi
Janez Cukjati bo zdaj skrbel za Slovence v Mendozi © Svobodna Slovenija

Zaključili smo sv. mašo s pesmijo na čast Fatimski Mariji, katere stoletnico prvega prikazovanje na Portugalskem bomo praznovali prihodnje leto.

Po končanem obredu se nam je že prileglo kosilo, pijača in družaben pogovor s sorodniki, prijatelji ter obema duhovnikoma. Vzdušje je bilo zelo veselo.

Okrepčani smo se ob tretji uri v procesiji napotili na hrib, k Marijini cerkvici. Med procesijo smo molili rožni venec in peli Marijine pesmi. Tam smo Marijo počastili in se vrnili v dvorano. Skupina fantov je ubrano zapela lavretanske litanije Matere Božje. Nato smo vsi navzoči počastili sveto Rešnje Telo, se zahvalili Bogu in čustveno zapeli priljubljeno pesem »Marija skoz´ življenje«.

Mendoški podmladek
Mendoški podmladek © Svobodna Slovenija

Čeprav je v Mendozi že več dni deževalo, nam je na dan romanja Bog naklonil oblačen, a ne deževen dan, v krasnem in mirnem okolju. Celo sonce je za trenutek pokukalo med petjem litanij, kakor da bi Marija stopila z oblakov. Gotovo so bile naše prošnje uslišane. Z globokim doživetjem in zadovoljni smo se vrnili na svoje domove.

Procesija z Marijino podobo
Procesija z Marijino podobo © Svobodna Slovenija

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.