Petra StoparPetra Stopar

Argentinski večer v Gorici

| 03.06.2016, 10:13 Matjaž Merljak

V Kulturnem centru Lojze Bratuž na Drevoredu 20. septembra št. 85 v Gorici v Italiji se bo nocoj ob 18. uri začel Argentinski večer, ki ga pripravljajo skupaj z Izseljenskim društvom Slovenija v svetu.

Na tem večeru bo odprtje treh razstav Obrazi dveh domovin. Prva je razstava Toneta Oblaka Zapustil sled sem svojih korenin. Ob tem bo spregovorila Verena Koršič Zorn. Ta razstava bo na ogled do četrtka, 16. junija 2016.

Druga razstava ima naslov Umik čez Ljubelj, maj 1945 skozi objektiv Marjana Kocmurja. O tem bo spregovoril Boštjan Kocmur. Tretja je razstava, ki predstavlja življenje in delo izseljenskega duhovnika Janeza Hladnika, spregovoril bo njen avtor Jože Leskovec.

Del Argentinskega večera bo program Pesmi dveh domovin. Nastopila bosta basbaritonist Marko Fink in baritonist Lucas Samoza Osterc ob klavirski spremljavi Tadeja Horvata.

Nocoj bo v Gorici nastopila tudi otroška in mladinska folklorna skupina Mladika iz Buenos Airesa v Argentini.

Skupina je nastala leta 2003 na pobudo učiteljic in staršev slovenske osnovne šole Franceta Balantiča v Našem domu San Justo v Buenos Airesu, in sicer z željo, kot so zapisali v vabilu, "da bi otroci odraščali v sproščenosti, ki jo gibanje in ples dopuščata". Namen skupine je ohranjati bogato slovensko kulturno dediščino. Folklorniki sodelujejo in nastopajo na prireditvah slovenske skupnosti v Argentini, pogosto pa se predstavijo tudi argentinski publiki ter z veseljem in ponosom zastopajo Slovenijo in Slovence daleč v izseljenstvu. Kot piše tednik Družina, je bila skupina na turneji po Sloveniji od 15. maja naprej. S koreografijami ljudskih plesov slovenskih pokrajin in argentinskimi folklornimi plesi so se skupaj predstavili na sedmih odrih.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.