Petra StoparPetra Stopar

Nadškof Zore ljubljansko nadškofijo posvetil Marijinemu in Jezusovemu srcu

| 11.07.2016, 10:57

Romarski kip Fatimske Matere Božje je bil včeraj znova v prestolnici. Opoldne je Marijin kip v procesiji poromal od frančiškanov na Tromostovju do stolnice sv. Nikolaja, kjer je bila popoldne sveta maša s posvetitvijo nadškofije Marijinemu in Jezusovemu srcu.

Somaševanje je vodil nadškof Stanislav Zore, ki se je v pridigi naslonil na priliko o usmiljenem Samarijanu. "Ljudje doživljajo življenje vedno težje. Vedno zahtevnejše. In namesto, da bi se ga lahko veselili, življenje začne postajati breme, zato se danes z vsem srcem in z vso dušo povrnimo h Gospodu svojemu Bogu in se v imenu vseh vas zahvaljujem našemu Bogu, da moremo danes premišljevati ob Jezusovi pridigi o usmiljenem Samarijanu. O tej sklonjenosti k človeku, ki je usmiljena in pomoči potreben," je dejal.

Bog je sklonjen k nam zato, da bi nam njegovo obličje bilo blizu, je nadaljeval nadškof Zore. "Na poseben način doživljamo Božjo sklonjenost k nam ljudem v njegovi in naši materi Mariji. Ne samo takrat, ko je na križu oziroma na Kalvariji pod križem sprejela božje materinstvo nad človeškim rodom, ko je tiho in mirno sprejela to sveto in skrivnostno zamenjavo namesto svojega sina. Ne. Tolikokrat skozi zgodovino krščanstva, skozi zgodovino odrešenja Bog po Mariji prihaja k nam zato, da bi nas opogumil, tudi zato, da bi nas opomnil in spodbudil k bolj zavzetemu in bolj pristnemu krščanskemu življenju," je dejal nadškof Zore, ki je ob sklepu pridige ljubljansko nadškofijo posvetil Jezusovemu in Marijinemu Srcu. Med drugim je molil: "Mati Marija, zarja odrešenja, kot nadškof ordinarij ljubljanske nadškofije, v svetem letu usmiljenja, ob praznovanju 25-letnice samostojnosti in bližajoče se stoletnice fatimskih dogodkov, izročim in posvetim sebe in našo nadškofijo tvojemu brezmadežnemu Srcu. Ohrani nas v svojem materinskem varstvu in nas vodi k svojemu Sinu Jezusu, ki je luč sveta in edini Odrešenik, naše upanje in rešitev. Gospod Jezus, po Marijinem brezmadežnem Srcu v Svetem Duhu izročim in posvetim tvojemu presvetemu Srcu sebe in našo nadškofijo. Naj bomo vedno bolj predani in zvesti otroci nebeškega Očeta."

Po maši so Fatimsko Marijo sprejeli še jezuiti pri sv. Jožefu, danes pa kip romanje nadaljuje v koprski škofiji.

Zbrani v stolnici
Zbrani v stolnici © p. Ivan Rampre
Molitev za posvetitev slovenske domovine Jezusovemu in Marijinemu Srcu

Mati Marija, zarja odrešenja, slovenski škofje, v svetem letu usmiljenja, ob praznovanju 25-letnice samostojnosti in bližajoče se stoletnice fatimskih dogodkov, izročimo in posvetimo našo domovino tvojemu brezmadežnemu Srcu. Sprejmi nas v svoje materinsko varstvo in nas vodi k svojemu Sinu Jezusu, ki je luč sveta in edini Odrešenik, naše upanje in rešitev.

Gospod Jezus, po Marijinem brezmadežnem Srcu, v Svetem Duhu, izročimo in posvetimo tvojemu presvetemu Srcu našo domovino. Naj bomo vedno bolj predani in zvesti otroci nebeškega Očeta.

Izročimo in posvetimo ti vse kristjane v domovini in naše rojake po svetu, začenši od najslabotnejših, od še nerojenih do bolnih, invalidnih in ostarelih. Izročimo ti naše družine, naše otroke, našo mladino ter samske in ovdovele. Posebej te prosimo za neurejene, ranjene in razbite družine. Ozri se na mlade, ki iščejo smisel življenja, in na tiste, ki se izgubljajo v najrazličnejših omamah. Pomagaj brezposelnim, osamljenim in obupanim ter spodbudi k spravi vse nespravljene. Prosimo te za vse, ki so se oddaljili od vere. Po Marijini priprošnji sprejmi vse imenovane v svoje usmiljeno Srce, nas in vse duhovnike pa napravi za sodelavce tvojega usmiljenja.

Usmiljeni Odrešenik, pomnoži v nas in v vseh slovenskih kristjanih doma in po svetu svojo milost, da bomo obnovili svojo krstno posvetitev troedinemu Bogu, se odpovedali grehu, zapeljivosti zla in hudemu duhu. Verujemo naj vse, kar nam je Bog razodel in nas uči katoliška Cerkev. Podeli nam Duha ljubezni, da bomo živeli po evangeliju, spolnjevali tvojo zapoved ljubezni do Boga in do bližnjega, Božje in cerkvene zapovedi, vredno prejemali zakramente, zlasti zakrament sprave in evharistije, ter se ravnali po nauku cerkvenega učiteljstva. Podpiraj nas, da bomo v moči Svetega Duha ter njegovih darov in karizem z veseljem in velikodušnostjo prisluhnili Božjemu klicu ter nanj odgovorili, sodelovali pri novi evangelizaciji ter prispevali k edinosti in rasti krajevne in vesoljne Cerkve.

Spodbujaj nas k molitvi in daj, da se bomo hranili z Božjo besedo in nebeškim Kruhom. Tako bomo, dobro pripravljeni, premagali vsako zlo in vedno izbrali življenje. Varuj nas v vseh nevarnostih in nas na priprošnjo Matere Marije po končanem zemeljskem romanju srečno pripelji v objem usmiljenega nebeškega Očeta. Amen.

Številni so se priporočili Fatimski Mariji
Številni so se priporočili Fatimski Mariji © p. Ivan Rampre

Kip Fatimske Marije
Kip Fatimske Marije © p. Ivan Rampre

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.