Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Janez Janša (foto: ARO)
Janez Janša

Janša: Pomanjkanje pravičnosti ključni problem Slovenije

Slovenija | 07.07.2016, 17:18

Predsednik SDS Janez Janša je prepričan, da je imenovanje šestih ustavnih sodnikov v letu dni verjetno zadnje vezivo obstoječe vladne koalicije. V oddaji Pogovor o na Radiu Ognjišče je kritično ocenil, da je to tisto, kar še mora postoriti, nato lahko razpade. Kot je poudaril, je absolutno prednostno nalogo naše politike v razmerah, ki prihajajo, mogoče opisati z besedo pravičnost. Pomanjkanje te na različnih področjih je po njegovem ključni problem Slovenije.

Janša ocenjuje, da so pred nami težke razmere, zato bo zelo pomembna medsebojna povezanost. Prav tako bo pomembno, da bomo Slovenijo res čutili kot domovino in dom. "Samo domovino in dom je človek pripravljen braniti. Države nihče ne brani, za državo nihče ne žrtvuje življenja." Kot je dodal Janša, se človek počuti doma tam, kjer vlada pravičnost. A te po njegovih besedah pri nas ni ne v pravosodju ne v gospodarstvu in še kje. "Pravičnost je nekaj, kar je bilo v zadnjih 25 letih v veliki meri izgnano iz Slovenije. Pravičnost je treba poklicati nazaj." Priznal je, da tega ni mogoče storiti z enim zakonom ali eno reformo.

Spremembe so sicer po njegovem nujne na več področjih, med drugim v zdravstvu, pri davkih, na lokalni ravni … "Temeljne stvari je treba postaviti na noge, na pravo mesto." Pogoj za to je trdna večina v parlamentu, v katerem bodo enakopravno in enakomerno zastopani tudi depriviligirani. "To se ne bo zgodilo, če bo volilna udeležba v sedmi, osmi volilni enoti za 30, 40 odstotkov nižja kot v Ljubljani. Smo pri ključnem problemu vsake demokracije, to je zavedanje o tem, ali posameznik ve, kaj je njegovo najmočnejše orodje oziroma orožje, ali ve, da lahko s svojim glasom spreminja. Če tega zavedanja ni, se lahko stanje, kakršnega spremljamo zdaj, bohoti naprej."

Janša je opozoril na slabo udeležbo na zadnjih parlamentarnih volitvah, po njegovem mnenju se ta fiasko ne sme ponoviti. "Polovica ljudi, ki ima volilno pravico, ni šla volit. Jasno je, da so z veliko prevlado zmagali tisti, ki branijo privilegije. Ne gre za večino v državi, a manjšina lahko postane večina, če tisti, ki so nezadovoljni, malo obupani in apatični ne gredo volit." Prepiri, tako Janša, tega ne bodo izboljšali.

Slovenija, Radijski utrip, Politika, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.