Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Nadškof Zore novomašnikom: Za nobeno ceno ne prodajte resnice, ki je Kristus

Cerkev na Slovenskem | 29.06.2016, 10:18 Petra Stopar

Nadškof Stanislav Zore je na današnji praznik sv. apostolov Petra in Pavla pri mašniškem posvečenju v ljubljanski stolnici bodočim duhovnikom povedal, naj bodo pogumni pri oznanjevanju resnice, ki je Kristus, in naj jo še posebej oznanjajo slepim in gluhim v duhu. Dejal je, da jim bo Jezus vedno zvest.

V ljubljanski stolnici je nadškof Zore v duhovnika pravkar posvetil Bernarda Rožmana iz župnije Predoslje in Simona Viranta iz župnije Sodražica ter frančiškana br. Boštjana Horvata iz župnije Beltinci.

Prednje je postavil zgled apostolov Petra in Pavla: „Peter je s svojo izpovedjo vere prvi prepoznal v Jezusu obljubljenega Mesija, Pavel pa je njegov evangelij ponesel na skrajni rob Zemlje.“ Po nadškofovih besedah je bila pobuda za poklicanost vedno na strani Boga. Petra je moral Jezus kar dvakrat poklicati. Najprej ob prvem srečanju, drugič pa po vstajenju, ko je Peter spet izgubil kompas in se odpravil loviti ribe. „Peter hoče vedno po svoje, Jezus pa ga z ljubeznijo potrpežljivo obrača na pravo pot. Tako delajo prijatelji,“ je dejal nadškof. O sv. Pavlu pa je poudaril, da je vse do Damaska živel iz sovraštva, nato pa ga je osvetlila svetloba. „Jezus, ki ga je do tistega trenutka Pavel preganjal, ga je povabil k pogovoru.“

Tako je tudi diakone Jezus povabil, meni nadškof, in vztraja pri vabilu. Čeprav se želimo ljudje temu vabilu večkrat izmakniti, Jezus potrpežljivo in ljubeče vztraja. „Vedno vam bo ostal zvest, dragi bratje. Vedno znova boste slišali njegov glas, videli boste njegov pogled, obsevala vas bo njegova luč,“ je prepričan ljubljanski nadškof. Pozval je diakone, naj kljub temu, da živimo v svetu, ki velikokrat pravi, da Boga ne potrebuje, prinašajo veselo oznanilo odrešenja, da je Jezus za nas umrl, vstal in živi ter da bomo to z njim doživeli tudi mi. „Ne bojte se, da boste pot kazali gluhim in slepim. Takšnim oznanjajte Jezusa Kristusa.“

Posvečenje v ljubljanski stolnici; foto: pIR
Posvečenje v ljubljanski stolnici; foto: pIR © p. Ivan Rampre

„V morebitnem nasprotovanju naj vaš korak ne omahuje in naj se vaš glas ne zatrese. Vi ste namreč glasniki velikega kralja,“ je med drugim poudaril nadškof in diakone posvaril, naj za nobeno ceno ne prodajo resnice, ki je Kristus, ta resnica pa naj bo vedno odeta v besede ljubezni in spoštovanja, da bo v resnici razodevala Jezusovo besedo. „Jezusova daritev za brate in sestre mora postati tudi vaša daritev, vse do daritve življenja, če bo potrebno, česar pa Bog ne daj.“ Kadar pa bodo imeli občutek, da ne zmorejo več, naj se znova obrnejo na Očeta.

Ob koncu nagovora je nadškof Zore starše in sorodnike ter vse vernike povabil, naj molijo tako za novomašnike kot ostale duhovnike. „Za te in za tiste, ki jih Gospod kliče, pa morda še niso zbrali poguma, da bi rekli 'Tukaj sem'." Duhovnike, ki so že posvečeni, je prosil, naj z veliko ljubeznijo in potrpljenjem sprejmejo medse te mlade duhovnike, novomašnike pa, naj s spoštovanjem sprejemajo starejše brate po posvečenju. „Bodimo trdna opora drug drugemu, molimo drug za drugega. Marija, Kraljica duhovnikov, prosi za nas,“ je sklenil nadškof Zore nagovor pred posvečenjem diakonov.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.