Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Verbič: Luka Koper posluje dobro, zato ni potrebe po menjavah

Slovenija | 28.06.2016, 17:11 Andrej Šinko

V Kopru so popoldne pripravili protestni shod z naslovom Slovenija je naša država in Luka Koper je v naši državi. Na njem so protestniki nasprotovali predlogu Slovenskega državnega holdinga, da na petkovi skupščini delničarjev Luke Koper predlaga zamenjavo treh članov nadzornega sveta, vključno s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc. V civilni iniciativi opozarjajo, da je to prvi korak pred prodajo našega pristanišča, a da tega ne bodo dopustili.

Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič pojasnjuje, da predlagana razširitev dnevnega reda omogoča zamenjavo celotnega nadzornega sveta, ne zgolj treh članov. Ob tem pa dodaja, da zamenjave v nadzornem svetu Luke Koper niso potrebne, saj »Luka Koper posluje uspešno, celo nadpovprečno uspešno«. Zato po sogovornikovih besedah pred iztekom mandata, čez slabo leto, ni potreb po kakršnihkoli menjavah. Verbič celo meni, da bi se Slovenski državni holding moral ukvarjati z drugimi družbami pod svojim okriljem, ki poslujejo veliko slabše.

Verbič se je ob tem dotaknil tudi ravnanja državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje, ki je najprej navajal stare podatke o donosu na kapital v Luki Koper, nato pa družbo obtožil še, da že dalj časa krši koncesijsko pogodbo z državo. »V primeru Luke Koper se je še enkrat pokazalo, da najodgovornejši pri upravljanju skupnega premoženja vseh državljanov Republike Slovenije niso natančni, ne opravljajo tega z ustrezno pozornostjo, odgovornostjo, še najmanj pa v interesu družbe, njene perspektive in stabilnega gospodarskega okolja. Navajanje napačnih podatkov s strani najodgovornejših je, seveda, milo rečeno neprimerno in kliče po odgovornosti oziroma ustreznih sankcijah,« pojasnjuje Verbič.

Verbič po morebitni zamenjavi nadzornikov ne izključuje možnosti zamenjave uprave, nato pa tudi prodaje družbe. Ob tem pojasnjuje, da Vseslovensko združenje malih delničarjev ni uspelo dobiti dovolj podpore, da bi na petkovi skupščini preprečilo odpoklic nadzornikov. »Bomo pa zdaj posegli po vseh drugih možnih zakonitih postopkih, da preprečimo vsakršna ravnanja, ki so v nasprotju z interesi družbe,« je še zaključil sogovornik.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.