Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Proslava Za mojo Slovenijo na Trgu republike v Ljubljani (foto: Matjaž Križnik)
Proslava Za mojo Slovenijo na Trgu republike v Ljubljani

Janša na proslavi Za mojo Slovenijo: Ostati moramo pogumni in ponosni

Slovenija | 26.06.2016, 15:34

Ta konec tedna je pri nas še posebej prazničen, saj se spominjamo, kako smo pred četrt stoletja dobili svojo državo. Slovenija je svojo samostojnost slovesno razglasila 26. junija 1991, dan po tem, ko je takratna skupščina sprejela vse nujne dokumente. Osrednja državna proslava je bila pred 25 leti na Trgu republike v Ljubljani. Prav tam je bila sinoči proslava Za mojo Slovenijo, ki jo je pripravilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Prišlo je več tisoč ljudi s številnimi slovenskimi zastavami. Zbrane sta nagovorila predsednik omenjenega združenja Aleš Hojs in predsednik SDS Janez Janša. V kulturnem programu so nastopili mladi iz različnih koncev Slovenije, dramski igralci in pevci. Za glasbo je skrbel tudi orkester Slovenske vojske.

Proslava Za mojo Slovenijo se je začela s slovensko in evropsko himno. Uvodni pozdrav je imel Hojs, ki je med drugim opozoril, da pomlad, ki se je začela ob osamosvojitvi Slovenije ni in ne bo nikoli končana, saj pot pomladi vedno znova zahteva dodatna prizadevanja. Prizadevanj, da našo domovino naredimo boljšo, po njegovih besedah ni nikoli dovolj, zato je vse pozval, naj verjamemo v slovensko pomlad.

Hojs je prepričan tudi, da bi morala na Trgu republike v prestolnici stati spomenika samostojni Sloveniji in pripadnikom slovenske Teritorialne obrambe. Janša se je strinjal. "Ko boste videli, da na tem trgu znova stoji osamosvojitvena lipa, ko boste videli, da na tem trgu stoji spomenik slovenski osamosvojitvi, in ko se bo ta trg imenoval Trg Jožeta Pučnika, vedite, da ste se zbudili v drugačno Slovenijo."

Pred tem je Janša orisal pomen desetdnevne vojne za našo državo in dogodke v njej, ki so prinesli zmago. Med drugim je spomnil, da je peščica ljudi, ki je pred 25 leti prijela za orožje, dosegla nemogoče, ko se je zoperstavila Jugoslovanski ljudski armadi, ki je bila peta tehnično najmočnejša vojska na stari celini. "Pogum Slovencev je takrat občudoval ves svet. Predstavniki najmočnejših držav na svetu, ki so še nekaj dni pred vojno trdili, da nas ne bodo priznali, so zaradi tega poguma spremenili svoje stališče." Slovenski narod ima tako po Janševih besedah na tisoče junakov - fantov in mož, ki so iz ljubezni do domovine premagali strah. Ob tem je omenil žalostno dejstvo - da njihova imena niso znana. "Po zmagi so odšli domov. Država jih je večinoma pozabila. A domovina jih ne bo nikoli."

Janša je tudi poudaril, da je bil kljub nasprotovanjem osamosvojitvi v delu leve politike narod enoten kot še nikoli prej. "To so bile svete ure, visoka pesem slovenskega naroda. Tega neizpodbitnega dejstva ni mogoče ne spremeniti ne ponarediti, tudi pozabiti in prikriti ne, čeprav se od leta 1991 to praktično poskuša." Janša je osamosvojitev označil za edino vrednostno središče Slovencev, saj nas je združilo, zato ga po njegovih besedah ne smemo rušiti. "Verjamem, da je hiša slovenske države postavljena na skali, da so naši temelji toliko trdni, da tudi povodnji, ki se napovedujejo, ne bodo ogrozile bivanja slovenskih rodov v tej hiši." Opozoril je, da so pred nami v Evropski uniji novi izzivi, saj je iz nje izstopila Velika Britanija. To bo po Janševih besedah prineslo novo razvrščanje članic povezave, pri čemer bo ključna njihova gospodarska moč. Zato je pozval k enotnemu prizadevanju za krepitev slovenskega gospodarstva ter poudaril nujnost krepitve obrambne moči Slovenije. Dodal je še besede Jožeta Pučnika pred 25 leti, da moramo ostati pogumni in ponosni.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.