Petra StoparPetra Stopar
Jutro na Triglavu (foto: Izidor Šček)
Jutro na Triglavu

Ob dnevu državnosti vrsta prireditev

Slovenija | 24.06.2016, 15:32

Ob praznovanju četrt stoletja slovenske samostojnosti in neodvisnosti se vrstijo različni dogodki. Predsednik republike Borut Pahor je med drugim v ljubljanski Vili Podrožnik pripravil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve ter civilnih žrtev in ranjenih v vojni za našo državo. Poslanci se bodo drevi zbrali na slavnostni seji, v prestolnici bo nato sledila osrednja proslava, na katero naj bi prišli predsedniki sosednjih držav in Nemčije. Nekatere slovesnosti bodo tudi jutri, ko med drugim del politike in civilne družbe pripravlja prireditev Za mojo Slovenijo.

Nocojšnja osrednja slovesnost na predvečer dneva državnosti se bo v Ljubljani začela ob 21. uri. Skušala bo zajeti čim širši krog občinstva. Protokolarni del se bo začel na Trgu republike, od tam se bo dogajanje preselilo na Kongresni trg, sklepno dejanje bo ognjemet z ljubljanskega gradu. "Proslava bo vesela, optimistična, sporočilna," je v oddaji Pogovor o na Radiu Ognjišče povedal Pahor. Kot je dodal, upa, da bo takšen tudi njegov govor. "Da praznujemo državo in domovino, ne pomeni, da jo moramo hvaliti v vsem in za vsako ceno, ampak da se zavedamo dragocenosti tega, da jo imamo."

Del politike in civilne družbe bo praznoval jutri zvečer. Proslavo Za mojo Slovenijo pripravljajo civilno-družbene organizacije, katoliška gibanja in stranke, ki izhajajo iz Demosa oziroma nadaljujejo njegovo izročilo. "Na slavje Za mojo domovino so povabljeni vsi slovenski državljani in državljanke. Veselimo se predvsem mladih," nam je povedal akademik Janez Juhant. Tudi ta slovesnost bo na ljubljanskem Trgu republike. "Tam bomo poskušali s kulturno in domoljubno zavestjo praznovati to obletnico." Zbrane bosta nagovorila Lojze Peterle kot prvi predsednik slovenske vlade in Janez Janša kot prvi obrambni minister. Ivana Omana ne bo. Zaradi žgočih izjav v zadnjih dneh so se pojavljala ugibanja, ali se bo umaknil tudi Peterle. A zatrdil je, da bo držal obljubo. "Bom na toliko proslavah, kot se bo le dalo. Ta ne bo ne prva ne zadnja. Prav tako je ne vidim kot paralelno proslavo. Vidim jo kot še eno proslavo in si jih želim čim več."

Tradicionalna proslava, ki jo vsako leto pripravljajo v SLS, je bila sinoči na Jančah. Začela se je s sveto mašo, ki jo je v župnijski cerkvi na Javorju daroval škof Anton Jamnik. V pridigi je poudaril, da moramo gojiti duh povezanosti. "Da smo tisti, ki ne kažemo le nase, ampak presegamo ego, zamerljivost, napadanje. To ne vodi nikamor." Med govorniki uradnega dela, ki ga je bogatil kulturni program, je bil tudi podpredsednik omenjene stranke Primož Jelševar. "Sloveniji ob 25-letnici želimo veliko stabilnosti, trajnosti, kar je osnova razvitih evropskih demokracij," je Jelševar ob tej priložnosti povedal za naš radio.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.