Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Plut: Ne smemo omalovaževati tistih, ki so pred 25 leti tvegali vse

Slovenija | 23.06.2016, 09:00

V tem mesecu, še posebej v zadnjih dneh, se na Radiu Ognjišče z različnimi sogovorniki oziramo v čas pred 25 leti. Svoje spomine na dogajanje pred četrt stoletja nam je med drugim zaupal ljubljanski stolni župnik Jože Plut.

Plut, ki je bil pred svojo zdajšnjo službo prvi vojaški vikar Slovenske vojske, je bil leta 1991 kot pripadnik Teritorialne obrambe udeležen v vojni za Slovenijo, a tam je deloval kot duhovnik. Po njegovih besedah je šlo za bogato, a tudi napeto izkušnjo. "Pogovori, spovedi, tudi mašo smo imeli …"

Skrbi, s katerimi se je takrat soočal na terenu, so se nanašale na smisel življenja. "Kako bom prenesel, če bom moral koga ustreliti? Če umrem, ali je še kaj po smrti? Če je, kaj je in kdo je," je Plut naštel vprašanja vojakov, tudi nevernih, ki so prihajali k njemu. Skupaj z njimi je iskal odgovore. "Žal se o tem sprašujemo, ko je tako hudo, da sila dogodkov pritisne, da se o teh stvareh sprašujemo."

Kot je poudaril Plut, je po 25 letih napočil čas, da smo ponosni na to, da imamo kot majhen narod svojo državo in tudi demokracijo. "Imamo samostojno državo, v kateri imamo pravice vsi. Imamo lahko različna mnenja. A nikoli ne smemo žaliti in omalovaževati tistih, ki so pred 25 leti tvegali vse - svoja življenja in življenja svojih družin," je še dodal Plut.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.