Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Zmaga (foto: Uefa)
Zmaga

Portugalska evropski prvak!

| 11.07.2016, 07:22 Jure Sešek

Končano je evropsko prvenstvo v nogometu. V Franciji, razen člankov in prispevkov, ki so polni vprašanj, ni več prav veliko sledi o nogometni evforiji, ki je mesec dni navduševala ljubitelje žoge in reprezentančnih bojev. Več sledi bo v teh dneh vidnih na Portugalskem! Reprezentanca z zahoda celine si je prvič nadela evropsko krono.

Nogometaši Portugalske so novi evropski prvaki. V finalu evropskega prvenstva v Franciji so v Parizu po podaljšku premagali gostitelje Francoze z 1:0 (0:0, 0:0).

V vlogi favorita je bila pred finalom Francija. Tudi statistika in zgodovina sta bili na njeni strani. Galski petelini so tekmece s Pirenejskega polotoka premagali 18-krat v 24 poizkusih. V polfinalu je Francija premagala svetovne prvake Nemce. Portugalska je lovila sploh prvo lovoriko, leta 2004 je bila na domačih tleh druga, Francija pa tretjo, prvo po letu 2000, pred tem je bila najboljša v Evropi še leta 1984, prav tako doma. Portugalci so do odločilne tekme prišli po uspehu v polfinalu proti Walesu.

Ronaldo se je, kljub poškodbi, veselil
Ronaldo se je, kljub poškodbi, veselil © Uefa

Že pred začetkom dvoboja je bilo v Franciji in Parizu marsikaj zanimivega. Francozi so tako lahko na družbenih omrežjih že nekaj ur pred začetkom finala videli posnetek, kako se na avtocesti proti Parizu pelje avtobus z napisom Evropski prvaki - očitno so domačini, prepričani v zmago, že takrat pripravili vse potrebno za slavje po tekmi … Račun brez krčmarja!

Zdelo se je, da bo tekmo zaznamovala osma minuta, ko je Payet trdo startal na Ronalda, ki je najprej odšepal z igrišča, pozneje se je še vrnil po prvi zdravniški pomoči, toda v 24. minuti ni mogel več nadaljevati: poškodba kolena je bila prehuda in največjega zvezdnika finala so morali na nosilih odnesti z zelenice. Tako Francozi, kot Portugalci so zapravili nekaj priložnosti že v rednem delu, nekaj pa v podaljšku, ki je v 109. minuti prinesel gol. Eder je lepo prodrl v sredino in s kakšnih 20 metrov neubranljivo zadel tik ob vratnici. Francoskega odgovora ni bilo in veliko portugalsko slavje se je lahko začelo.

Selektorju Santosu je uspelo!
Selektorju Santosu je uspelo! © Fb

Izbranci Fernanda Santosa so izpolnili zgodovinske sanje, Portugalska je postala deseta država, ki se lahko pohvali z naslovom evropskega prvaka.

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.