Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Ptujska Gora (foto: Matjaž Merljak)
Ptujska Gora

Ptujska gora v pripravi na jutrišnji praznik

Slovenija | 01.07.2016, 12:08 Marjana Debevec

Ptujska gora se pripravlja na jutrišnji praznik Ptujskogorske Matere Božje. Slovesnosti bodo začeli že nocoj, verniki pa se bodo nato ob Mariji zbirali vso noč.

Praznovanje Ptujskogorske Matere Božje ali Šentvoršce bodo začeli z molitveno uro, posvečeno Božjemu usmiljenju. »Seveda, Marija je zagotovo s to temeljno resnico Cerkve, ki je Kristusova ljubezen, najtesneje povezana«, je za naš radio dejal gvardijan p. Milan Holc.

Sledila bo sveta maša, ki jo bo tako, kot jutri dopoldne, daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Sledila bo še procesija z lučkami in nočno bdenje. Naslednja maša bo opolnoči in nato nočno bdenje. Jutri pa bo osrednje praznovanje. »Predvsem pa je to tudi priložnost za mnoge romarje, da lahko opravijo tudi zakramentalno sveto spoved.«

P. Milan Holc je še povedal, da na Ptujsko Goro prihajajo največ romarji iz mariborske nadškofije, pa tudi od drugod. »Včasih se znajde tudi kakšen vernik iz sosednje Hrvaške, tukaj smo zelo blizu. Ptujskogorska Mati Božja vabi posebej v zadnjih letih vernike iz vseh koncev naše domovine

Pravimo, da smo Slovenci Marijin narod. »Poglejte, koliko pesmi imamo Slovenci posvečenih Mariji; koliko umetnikov je s čopičem ali z dletom želelo izraziti Marijin materinski obraz. Zadnje in najgloblje dejanje pa je slovenska vernost, ki se Mariji priporoča«, je v uvodu v praznovanja Ptujskogorske Matere Božje za naš radio še povedal gvardijan p. Milan Holc.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.