Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Benedikt XVI. in papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Benedikt XVI. in papež Frančišek

VIDEO: Slovesnost za 65 let duhovništva Benedikta XVI.

Cerkev po svetu | 28.06.2016, 13:22 Marta Jerebič

Zaslužni papež Benedikt XVI. se je danes pokazal v javnosti. V klementinski dvorani v Vatikanu so namreč pripravili slovesnost ob njegovi 65. obletnici duhovništva. Papež Frančišek je spregovoril o tem, kako Benedikt XVI. z molitvijo še naprej služi Cerkvi. 89-letni zaslužni papež pa se mu je zahvalil za dobroto, ki mu jo namenja vse od izvolitve. Dogodka so se udeležili vodje dikasterijev, nekaj drugih kardinalov in starejši brat Benedikta XVI., Georg Ratzinger.

Joseph Ratzinger je bil v duhovnika posvečen 29. junija 1951 v freizinški stolnici skupaj s starejšim bratom Georgom. »Ko na tako močan in jasen način živite in pričujete edino resnično odločilno stvar, imeti pogled in srce usmerjeno k Bogu, nadaljujete služenje Cerkvi, nenehno z živostjo in modrostjo prispevate k njeni rasti,« je na umirjeni slovesnosti, katere program je popestril zbor sikstinske kapele, dejal papež Frančišek in dodal, da iz samostana, kjer Benedikt XVI. biva, prihaja mirnost, mir, moč, zaupanje, zrelost, vera, predanost in zvestoba, ki dajejo moč tako sedanjemu papežu kot vsej Cerkvi. Od tam prihaja tudi zdrav in vesel smisel za humor, je dodal Frančišek.

Na slovesnosti sta spregovorila tudi dekan kardinalskega zbora, kardinal Angelo Sodano, in prefekt Kongregacije za nauk vere, kardinal Gerhard Mueller. Slednji je dejal, da nas je Benedikt XVI. tako z besedami kot življenjem spomnil, da veselje prihaja predvsem iz zaupanja v Boga. Ob tem mu je predal knjigo z naslovom Učiti in naučiti se Božje ljubezni. Gre za besedila Benedikta XVI. o duhovništvu. Predgovor je napisal papež Frančišek in svojega predhodnika opredelil kot človeka, ki »pooseblja svetost« in ustvarja »teologijo na kolenih«.

Na koncu slovesnosti je spregovoril tudi sam Benedikt XVI.: »Vsem hvala, zlasti pa vam, sveti oče, za dobroto, ki ste mi jo izkazali vse od vaše izvolitve. Bolj kot lepota vatikanskih vrtov je vaša dobrota tisti kraj, kjer prebivam in kjer se čutim varnega. Želim si, da bi lahko nadaljevali po tej poti Božjega usmiljenja in nam kazali pot k Jezusu, k Bogu.«

Me slovesnostjo smo lahko videli kar nekaj objemov med papežem Frančiškom in Benediktom XVI.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.