Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Finančni ministri Evropske unije blizu dogovora o izogibanju davkom

Svet | 26.05.2016, 15:15

Finančni ministri Evropske unije na zasedanju v Bruslju niso dorekli svežnja predlogov o izogibanju davkom. Po besedah Nizozemca Jeroena Dijsselbloema, katerega država trenutno predseduje povezavi, nekatera vprašanja ostajajo odprta, zato se jim bo treba dodatno posvetiti. Prepričan je, da je dogovor vseeno blizu in bi ga lahko dosegli na junijskem zasedanju.

"Potem ko bomo v juniju dosegli dogovor, bodo morale države članice direktivo vključiti v svojo zakonodajo in jo tudi izvajati. Prepričani smo, da bodo z naborom ukrepov iz tega svežnja države članice Evropske unije bolje opremljene za preprečevanje agresivnega izogibanja davkom v praksi," je dodal Dijsselbloem.

Po besedah evropskega komisarja za evro in socialni dialog Valdisa Dombrovskisa je zadnja razprava pokazala, da med članicami osemindvajseterice obstaja široka podpora. "Prizadevali smo si za pripravo ukrepov za boj proti davčnim utajam in izogibanju davkom - ne le zaradi načela pravičnosti, ampak tudi zato, ker lahko boj proti davčnim utajam in izogibanju davkom znatno pospeši prihodke. Zato moramo to vprašanje jemati resno - tako na ravni Evropske unije kot na ravni njenih članic." Tudi Dombrovskis meni, da bo do dogovora prišlo v juniju.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.