Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Sonce sije vsepovsod (foto: ARO)
Sonce sije vsepovsod

Romunski državljani s tremi milijoni podpisov podprli družino

Svet | 29.05.2016, 08:50 Marjana Debevec

Civilna združenja, ustanove in različna gibanja v Romuniji, povezana v Koalicijo za družino, si že več mesecev prizadevajo, da bi ohranili tradicionalno družino. Njihov cilj je bil zbrati pol milijona podpisov v javno podporo za potrditev zakonske zveze v romunski ustavi kot zveze dveh oseb različnih spolov in ne samo dveh oseb. Uspelo pa jim je zbrati kar šestkrat več kot je bilo potrebno – torej šest milijonov podpisov.

Romunija sicer za zdaj ne priznava istospolnih zvez. V ustavi imajo zapisano, da se poroka sklene med dvema zaročencema. V preteklosti je bilo to za splošno razumevanje dovolj jasno, danes pa ne. Leta 2013 je namreč romunski protikrščanski aktivist Remus Cernea predlagal zakonodajo, ki bi uzakonila istospolno 'poroko', čemur so ostro nasprotovali voditelji pravoslavne cerkve, ki je večinska Cerkev v Romuniji.

Krovna skupina Koalicija za družino, ki združuje na desetine organizacij, ki zagovarjajo družinske vrednote, je zato pri romunskem senatu vložila predlog za dopolnilo k ustavi, da bi pojasnili definicijo družine in pravice staršev. Novo besedilo k 1. odstavku 48. člena se glasi: Družina se ustanovi s prostovoljno poroko med enim moškim in eno žensko in je osnovana na njuni enakopravnosti ter pravici in dolžnosti, da poskrbita za vzgojo, izobraževanje in poklic otrok. Omenjeni ustavni predlog je s podpisom podprlo 3 milijone ljudi po vsej državi. Prvič v zgodovini Romunije je pobudo za glasovanje o ustavnem dopolnilu podprlo tako veliko število državljanov. Podpise so zbrali s pomočjo več kot 80.000 prostovoljcev iz vseh krščanskih cerkva, iz mest in vasi, vseh poklicev in družbenih slojev.

Odbor za omenjeno pobudo sicer sestavlja 16 članov, med katerimi so umetniki, podjetniki, novinarji, poklicni zdravstveni delavci ter člani glavnih Cerkva v Romuniji: vzhodne pravoslavne, rimokatoliške, vzhodne katoliške, baptistične in binkoštne cerkve.

Parlament bo njihov obravnaval predlog v obeh domovih; zakon pa morata izglasovati dve tretjini vseh poslancev. Za spremembo ustave je potem potreben še ljudski referendum. Odbor za pobudo si želi, da bi bil hkrati s parlamentarnimi volitvami, ki so določene za letošnjo jesen.

Sicer pa je poslanstvo Koalicije za družino dolgoročno. Poleg tega ustavnega projekta so pripravili tudi niz političnih predlogov za krepitev družine. O vseh teh predlogih se bodo pogajali s političnimi strankami ter kandidati na prihodnjih volitvah.

Povejmo še to, da je bilo v zadnjih petih letih 5 referendumov v zvezi z zakonom in družino in sicer na hrvaškem, v Sloveniji, na Slovaškem, Irskem in v Armeniji. Romunski člani Koalicije za družino pa so zatrdili, da so se navdihovali pri slovenskem izidu referenduma, kjer smo državljani v veliki večini podprli tradicionalno družino.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.