Petra StoparPetra Stopar
P. Francesco Patton (foto: )
P. Francesco Patton

Kustos Svete dežele pozval k molitvi in postu za mir v Siriji

Svet | 28.05.2016, 08:37 Marjana Debevec

Nasilje v Siriji ne pojenja. Samo v ponedeljek je bilo v napadih Islamske države blizu ruske vojaške baze ubitih več kot 120 ljudi. Frančiškani iz Aleppa so medtem sporočili, da je raketa zadela njihov kolegij ter ubila neko žensko in ranila dve starejši osebi. Novoizvoljeni kustos Svete dežele p. Francesco Pattón je zato pozval k molitvi in postu za Sirijo ter zagotovil, da bodo Frančiškovi bratje ostali blizu vsem, ki trpijo.

Frančiškanski kolegij, ki ga je zadela raketa, je do nedavnega veljal za eno najvarnejših stavb v Aleppu, zato so v njej našli zatočišče številni ljudje. Kustos Svete dežele p. Francesco Patton je povedal, da je z brati lahko stopil v stik le preko elektronske pošte, saj so bile vse telefonske linije prekinjene. »Bratje so dobro, sicer pa so vsi ljudje zelo prestrašeni. Živimo trenutke globoke žalosti. V kolegiju so živeli ljudje z zdravstvenimi težavami in ostareli.« Kustodija je namreč kraj miru in sprejemanja na tem območju, ki ga je razdejala vojna.

»Bratje frančiškani bodo ostali v Siriji, saj želijo biti blizu ljudem, ki so jim zaupani. Vedo namreč, da ti ljudje nimajo kam iti. Ostali bodo z njimi tudi za ceno lastnega življenja«, je povedal p. Patton in dodal: »V tem so nekaj več kot le preprosti pričevalci za mir: so tudi pričevalci junaške ljubezni. Dodal bi povabilo h globoki in vztrajni molitvi. Rad bi ponovil papeževo povabilo k molitvi in postu za Sirijo in za vse, ki so se nedolžni znašli sredi konfliktov«, je za Radio Vatikan še dejal kustos Svete dežele.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.