Petra StoparPetra Stopar

Papež nogometašem Juventusa in Milana: Bodite prvaki v življenju!

Cerkev po svetu | 22.05.2016, 17:34

Papež Frančišek se je v petek srečal z vodstvom italijanske nogometne Lige Serie A in nogometaši Juventusa in Milana. Ti so imeli sinoči na rimskem olimpijskem stadionu zadnjo tekmo za Pokal Italije, z ena proti nič je slavil Juventus. Spodbudil jih je, naj so poleg športnih prvakov tudi prvaki v življenju ter jih opogumil k urjenju v duhovnih in moralnih vrednotah, da se bo tako uresničil pravi smoter športa.

Sveti oče je zbranim nogometašem po poročanju slovenskega uredništva Radia Vatikan dejal, da ceni njihove profesionalne odlike in lepe navade, ki odlikujejo njihova športna društva in nogomet na splošno. Izpostavil je mnoge navijače, predvsem mlade, ki jih spremljajo z veliko naklonjenostjo. "Pritegujete pozornost teh oseb, ki vas občudujejo; in zato ste poklicani, da se obnašate na način, da bodo v vas vedno lahko videli človeške kvalitete športnikov, ki se trudijo pričevati o pristnih športnih vrednotah," jim je dejal.

Uspeh določenega moštva je po papeževih besedah "rezultat mnogoterih človeških kreposti", pri čemer je izpostavil skladnost, prijateljstvo, dialog, solidarnost. "Gre za duhovne vrednote, ki postanejo športne vrednote. Z urjenjem v teh moralnih lastnosti, boste lahko še bolj postavili v ospredje pravi smoter športa, ki je včasih zaznamovan tudi z negativnimi pojavi," jih je spodbudil Frančišek.

Kot je pojasnil, gre preprosto za to, da vsak med njimi pokaže, da, še preden je nogometaš, je oseba, s svojimi omejitvami in odlikami, predvsem pa s svojo vestjo, za katero papež upa, da jo vedno osvetljuje odnos z Bogom. Med njimi naj nikoli ne manjkajo čut za bratstvo, medsebojno spoštovanje, razumevanje in tudi odpuščanje. Delujejo naj tako, da bo človek vedno v soglasju s športnikom. "Bodite športni prvaki, a predvsem prvaki v življenju!" je italijanskim nogometašem dejal papež. "Vedno povzdigujte to, kar je zares dobro in lepo, z odkritim pričevanjem o vrednotah, ki morajo zaznamovati pristen šport." Prav tako naj se ne bojijo svojim občudovalcem z vedrino in umerjenostjo kazati na moralna in verska načela, ki vodijo njihova življenja. V tej smeri naj jim pomaga tudi Liga Serie A, da bo "nogomet lahko oblikoval pozitivno sporočilo za vso družbo".

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.