Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Marija Pomagaj pri Svetem Vidu (foto: Tone Ovsenik)
Marija Pomagaj pri Svetem Vidu

Marijin mesec maj v Clevelandu

| 16.05.2016, 05:30 Matjaž Merljak

Mesec maj je pa tudi posvečen Blaženi Devici Mariji, naši nebeški materi. Počastimo jo z molitvijo rožnega venca, litanijami, branje svetega pisma, kronanjem in blagoslovom z Najsvetejšim.

Preteklo nedeljo, 8. maja, na praznik Jezusovega Vnebohoda, kot ga praznuje naša dežela, smo tudi praznovali Materinski dan. Na ta dan se družine zberejo ob mami in jo proslavijo, saj mati je srce družine. Tisti, ki so oddaljeni, se vrnejo domov, da preživijo dan ob mami. Je to tudi dan, ko se vidi več ljudi pri svetih mašah. Običajno družine kosijo skupaj in mamice so deležne raznih daril. Najpogosteje so to cvetlice, tiste ki jih imajo mame najraje. Materinski dan se obhaja vse od leta 1914, ko je takratni predsednik, Woodrow Wilson, proglasil drugo nedeljo v maju kot državni praznik matere. Že v prejšnjem stoletju, se pravi v 18. stoletju, je bilo več poskusov ustanoviti poseben dan, ko bi izstopale mamice. Končno je le vzelo predsednika, da je dan postavil kot praznični za matere.

Mesec maj je pa tudi posvečen Blaženi Devici Mariji, naši nebeški materi. Počastimo jo z molitvijo rožnega venca, litanijami, branje svetega pisma, kronanjem in blagoslovom z Najsvetejšim. Vse to se dogaja v naših dveh slovenskih župnijah. Pri svetem Vidu je bilo kronanje v soboto in pri Mariji Vnebovzeti pa v ponedeljek zvečer. Širša majska pobožnost bo pa 23. maja, na predvečer Marijinega praznika, ki ga vsako leto organizira Federacija KSKJ društev in to pri votlini Lurške Matere Božje v predmestju Euclid. Ta pobožnost se odvija vse od leta 1976, ko so se takratni obiskovalci Evharističnega Kongresa v Philadelphiji iz Clevelanda zaobljubili Mariji Pomagaj z Brezij, zavetnici Slovenije in Slovencev po svetu, da se bomo zbrali letno in skupaj molili za mir in modrost na svetu.

Sveti Vid, Cleveland, Marija Pomagaj
Sveti Vid, Cleveland, Marija Pomagaj © Tone Ovsenik
V tem Marijinem mesecu se tudi moli rožni venec za pravico življenja. V navadi je, da to vodijo člani društva Najsvetejšega Imena v cerkvi po nedeljski maši. Društvo Najsvetejšega imena vodi to molitev v upanju, da bi se rožni venec molil bolj pogosto.

Slovenski muzej in arhiv, ki domuje v stavbi Slovenskega narodnega doma na st. Clair Aveniji, je preteklo sredo gostil profesorico Pokorn, ki nas je nagovorila in seznanila o nepravilnih prevodih v slovenski jezik tujih del. Tu gre največ o nekorektnem prevodu, kadar se v gradivih omenja Bog ali kaj božjega. To so še vedno posledice prejšnje Jugoslavije in vpliv komunizma. Upajmo, da se to spremeni v takozvani demokratični Sloveniji in se prevede dobesedno ali vsaj smiselno pravilno.

Slovenska pristava in njeni prostovoljci so pridni pri delu prenovitve kapelice na Orlovem vrhu Pristave, posvečene Mariji Pomagaj. Kapelica je bila že v potrebi prenovitve, saj vreme in okolje s časom naredi svoje. Vsa kapelična okolica bo obnovljena in olepšana kakor tudi kapelica sama. Dobila bo tudi zvonik, ki ga prej ni imela. Dela lepo napredujejo in bo blagoslov prenovljene kapelice v mesecu juniju, ob priliki spominskega dne slovenske tragedije druge svetovne vojne in poboji in beg po njej.

Danes pa imajo svoj dan otroci sobotnih slovenskih šol. Namreč absolventi osemletnice danes prejmejo svoje diplome za uspešen zaključek sobotne slovenske šole taki pri Mariji Vnebovzeti kot v župniji sv. Vida. Čestitke mladim z željo, da ostanejo zvesti naročilom, kar so pridobili v teh letih šolanja in naj ohranijo slovensko identiteto.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.