Petra StoparPetra Stopar

Ustanovljeno Gibanje za otroke in družine.si

Politika | 26.05.2016, 15:12 Petra Stopar

Koalicija Za otroke gre se je preimenovala v Gibanje za otroke in družine.si, ki se namerava aktivno vključiti v politiko. Kot je povedal vodja Aleš Primc, nameravajo v prvi vrsti delovati kot gibanje, če jim bo to olajšalo nastop na volitvah, pa bi lahko ustanovili tudi stranko. Po njegovih besedah bodo v središče postavili otroke, družine in starejše in bodo naredili vse, da jim bo lepše kot do zdaj.

"Danes je dan veselja in upanja, danes je najbolj vesel dan po 20. decembru," je predstavitev gibanja začel Aleš Primc, tudi ob prisotnosti in uvodni besedi sovoditeljice Koalicije Za otroke gre Metke Zevnik. Kot je dejal, bodo še naprej delovali tako civilno-družbeno, kot tudi na političnem področju, v njihovem programu pa je tisto, kar Slovenija ta trenutek najbolj potrebuje. „V Sloveniji nam vlada elita, ki misli, da vse ve, lahko rečemo celo podivjana elita, ki ne spoštuje niti ustave niti zakonov, zato je nujno potrebno, da svoje dosedanje delo tudi v interesu otrok in družin nadgradimo s politično dejavnostjo,“ je povedal in opozoril, so vlade zadolžile naše otroke za več kot 30 milijard evrov.

Med glavnimi točkami, strnjenimi v programski deklaraciji, gibanje poudarja, da je v Slovenijo treba vrniti spoštovanje do življenja, materinstva in očetovstva, slovenske kulture, dela, nedeljskega počitka in krščanstva. Gibanje nasprotuje poseganju v življenje nerojenih otrok, ostarelih in bolnih. Zavzema se za pošteno plačilo delavcem, ustvarjanje razmer za večje zaposlovanje mladih in uspešno gospodarstvo. Pri gospodarstvu opozarjajo predvsem na potrebo, da se ga razbremeni davkov in da se odpravi administrativne ovire. Prepričani so tudi, da potrebujemo pravičnejše pravosodje, obvezno samoobrambno usposabljanje fantov in bolj pozitiven pogled na življenje.

V zvezi z možnostjo nastopa na naslednjih volitvah je Primc dejal, da se bodo nanje pripravljali in „bomo pripravljeni, ne glede na to, kdaj bodo“. Podrobneje o sodelovanju z drugimi strankami ni govoril, saj kot je povedal, si želijo sodelovati z vsemi, s katerimi bodo našli skupne točke, na vprašanje o morebitni sestavi koalicije z SDS pa je odgovoril: „Če bo to koalicija, ki bo na volitvah zmagala in če bo to koalicija, ki bo omogočila razvoj in uresničitev našega programa, bo to prava koalicija za našo državo.“

Sicer pa meni, da s strani politike v Sloveniji trenutno ni nobene želje po dialogu ali sodelovanju, kar velja tudi za vladajočo SMC. Po njegovih besedah je čas, da začne politika poslušati ljudi, da se elite pri svojih „plenilskih apetitih nekoliko umaknejo in da dovolijo ljudem, da zadihajo“.

Ustanovitev Gibanja za otroke in družine; foto: Facebook stran Gibanja za otroke in družine
Ustanovitev Gibanja za otroke in družine; foto: Facebook stran Gibanja za otroke in družine © Facebook stran Gibanja za otroke in družine

Politika, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.