Alen SalihovićAlen Salihović
Banka Slovenije (foto: Nika Gorenc)
Banka Slovenije

Logar: Težava pri preiskovanju bančne luknje tudi kolektivna izguba spomina

Slovenija | 25.05.2016, 17:57

Komisija državnega zbora, ki preiskuje bančno luknjo v Sloveniji, od sredine marca na svojih sejah zaslišuje posameznike, ki bi lahko pomagali pri razjasnitvi nekaterih preteklih potez. Njen predsednik Anže Logar iz SDS je v pogovoru za naš radio povedal, da se člani pri delu med drugim soočajo z oviro, ki jo je poimenoval kar kolektivna izguba spomina. Omenil je tudi težave pri pridobivanju dokumentacije. Vseeno je prepričan, da bo to parlamentarno delovno telo dokončalo mandat. Delno poročilo naj bi bilo zunaj jeseni.

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki jo vodi Logar, je stara slabo leto dni. "Mandat je pridobila po glasovanju v državnem zboru, kjer nihče ni bil proti," je spomnil.

Podobno parlamentarno delovno telo je zlorabe v našem bančnem sistemu ugotavljalo že v mandatu prejšnje vlade, a dela ni končalo zaradi predčasnih parlamentarnih volitev. Tudi sicer se je soočalo s težavami. Bo zdaj drugače? "To je v veliki meri odvisno od dela pravosodne veje oblasti. Parlamentarna preiskovalna komisija se namreč sooča z dokumenti, ki nosijo oznako bančne tajnosti. Kot takšne jih banke, na katere naslavljamo zahteve za zaseg dokumentacije, po rednem postopku zavračajo s to obrazložitvijo. Zato je edina možnost za zaseg te dokumentacije prek pravosodne veje oblasti," je odgovoril Logar, a opozoril, da povsod ne gre tako gladko, pri čemer je posebej omenil okrožno sodišče v Ljubljani. "Okrožna preiskovalna sodnica Deša Cener je najprej trdila, da naše zahteve za zaseg dokumentacije niso ustrezno obrazložene, nato se je odločila zakon o parlamentarni preiskavi dati na ustavno sodišče. To je njeno zahtevo zavrglo in ji naložilo, naj odloči. A odločitve z njene strani ni bilo že dva meseca."

Logar med drugim želi, da bi prišlo do sodelovanja s specializiranim državnim tožilstvom. "Če ima resen namen preganjati bančno kriminaliteto, bi bilo verjetno zainteresirano."

Pred člani preiskovalne bančne komisije državnega zbora je pričalo že več ljudi, ki so tako ali drugače povezani s slovenskim bančnim sistemom. Logar je povedal, da so bila nekatera zaslišanja zelo zanimiva, a najbolj sočne izjave so bile izrečene za zaprtimi vrati. "Ko zaslišujemo posameznike v zvezi s primeri, ki nosijo oznako bančne tajnosti, tega po zakonu ne moremo početi na javnem delu, takrat gremo v tiho sobo državnega zbora."

Logar je povedal še, da za zdaj odgovornost za bančno luknjo v več primerih nosijo uprave. Podrobnosti bo po njegovih besedah razkrilo delno poročilo, ki ga preiskovalna bančna komisija pripravila enkrat v jeseni.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...