Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Skavti pripravili niz predavanj na temo naše samostojnosti

Slovenija | 24.05.2016, 10:52

Ob 25-letnici naše države se že nekaj časa vrstijo različni dogodki. Zaznamovanju četrt stoletja slovenske samostojnosti so se pridružili tudi v Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Pripravili so niz predavanj, ki so ga poimenovali Slovenija že 25 let. Tako želijo osvežiti spomin na dogodke pred četrt stoletja in pogledati nanje z različnih zornih kotov. Zgodovinskega bo nocoj ob 19h v dvorani Glasbene šole na Rakovniku predstavila novinarka in zgodovinarka Rosvita Pesek.

"Skavti smo vzgojna organizacija. Ena od vrednot vzgajanja je tudi čut do domovine in odnos do družbe. Prav v tem smislu želimo mladim približati državo, državne simbole … A ne samo to. Mislim, da je danes najbolj pomembno, da čutimo drug drugega in svojo državo kot tisto, v kateri želimo narediti nekaj dobrega. Vsekakor želimo, da bi mladi poznali zgodovino slovenskega naroda s čimmanj predsodki in da bi ob tem znali tudi kritično razmišljati. V tej smeri vzgajamo in temu so namenjena tudi predavanja, ki jih bomo izpeljali," nam je povedala tiskovna predstavnica združenja Ana Špes. Načrtujejo še predavanji brigadirja Toneta Krkoviča o vojni za Slovenijo in škofa Antona Jamnika o vlogi Cerkve pri osamosvajanju naše države.

Slovenske katoliške skavtinje in skavti želijo domovini vse najboljše, med drugim tako, da so jo pripravljeni soustvarjati. "Slovenija ob svojem jubileju potrebuje predvsem to, da bomo znali poslušati drug drugega, da bomo znali najti drug v drugem nekaj dobrega. Potrebuje nas, ljudi. Ljudi, ki bomo neka skupnost, ki si bomo pomagali in vodili to državo naprej. Vsekakor Slovenija ne potrebuje razdorov, kreganja. Potrebuje iskrene ljudi, ki bodo znali delati dobro," je za Radio Ognjišče dodala Špesova.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.