Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Varčevanje denarja doma. (foto: Urška Hrast)
Varčevanje denarja doma. | (foto: Urška Hrast)

Sindikati javnega sektorja ogorčeni nad enostranskimi ukrepi vlade

Slovenija | 20.05.2016, 15:50

V Konfederaciji javnega sektorja ugotavljajo, da se je, kljub obvezi iz lani podpisa dogovora, vlada odločila izstopiti iz pogajalskega procesa. Prepričani so, da se je od vsega začetka pripravljala na enostranske ukrepe. Zdaj napovedujejo, da bodo storili vse, da to preprečijo.

Vlada je sklenila, da bo najprej dorekla spremembe plačne in uslužbenske zakonodaje, šele nato bo s sindikati ugotavljala, kakšne so možnosti za sproščanje še veljavnih varčevalnih ukrepov. Pogajanja o tem namreč do zdaj niso bila uspešna.

Da se bodo v pogajanjih dogovorili, kako bodo v obdobju med letoma 2017 in 2019 odpravili še veljavne varčevalne ukrepe, so vlada in sindikati predvideli v konec lanskega leta podpisanem dogovoru. V Konfederaciji javnega sektorja opozarjajo, da je vlada to obvezo zdaj zavrgla. Sprašujejo se, kje je prostor za dogovor s sindikati. V zadnji vladni potezi vidijo nek scenarij, po katerem bi javni uslužbenci izgubili pravico, da se pogovarjajo o pogojih dela in plačah.

Kot so dodali, bodo vladi to preprečili. Začeli so se pripravljati na spor, do katerega bo, kot kaže, prišlo jeseni, če bo vlada uresničila, kar je napovedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Opozarjajo, da je v veliki meri od vlade odvisno, kako daleč bodo šle stvari. "Že danes lahko z gotovostjo rečem, da bomo vstopili v vse stavkovne aktivnosti, ker imamo za to tudi pravno podlago," je med drugim napovedal predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvone Vukadinovič, prav tako je zaostrovanje napovedala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.