Petra StoparPetra Stopar
Škof Metod Pirih (foto: p. Ivan Rampre)
Škof Metod Pirih

Zahvalna sveta maša ob 80. rojstnem dnevu škofa Piriha

Slovenija | 15.05.2016, 05:35

V koprski stolnici se je sinoči zbrano občestvo zahvalilo za dar življenja upokojenega koprskega škofa Metoda Piriha. Pred dnevi je namreč praznoval 80 let. V pridigi je med drugim spomnil na binkoštni praznik ter darove in sadove Svetega Duha.

Kot je poudaril škof Pirih, Cerkev živi in obstaja, ker jo vodi Sveti duh. "Če bi bila Cerkev odvisna od ljudi, bi že propadla. Cerkev deluje v svetu in je del tega sveta. Prisotna je kot dar. Verniki se navdihujemo ob Božjem Duhu in ob Jezusu, ki je živel med ljudmi, bil občutljiv, usmiljen in sočuten z njimi, ponižen in iskren, velikodušen in močan. Za Cerkev je pomembno, da naj bi bila resnicoljubna, iskrena, prosojna, da ima vedno pred sabo svetost, h kateri je poklicana." Škof Pirih je dodal, da nas Cerkev v moči Svetega Duha kliče k svetosti. "Zato nam ni dovoljeno živeti krščansko življenje v minimalizmu, lenobi, utrujenosti, kompromisih in pomanjkanju poguma pred težavami."

Škof Pirih je zaželel, naj nas Božji Duh napolnjuje, razsvetljuje in usmerja.

Škofu Pirihu so se zahvalili tudi verniki
Škofu Pirihu so se zahvalili tudi verniki © p. Ivan Rampre

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.