Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Konec tedna poln razigranih dogodkov

Slovenija | 06.05.2016, 10:34 Marjana Debevec

V Cerkvi na Slovenskem bo za konec tedna potekalo veliko dogodkov, predvsem za mlade in otroke. Med drugim pripravljajo festival Frančiškovih otrok, mladine in svetnega reda, sklepno prireditev Slomškovega bralnega priznanja in Tek za edinost.

Na Ponikvi bo jutri potekala zaključna prireditev za vse, ki sodelujejo pri Slomškovem bralnem priznanju. Vodilo dneva bo Slomškova misel: »Brez Boga ni sreče doma.« Na programu bo predstava »Ostržek« dramske skupine Osnovne šole Dramlje, uganke, podelitev priznanj ter sveta maša.

Na drugem koncu Slovenije, v Frančiškanskem samostanu sv. Ane v Kopru Festival, bo jutri potekal festival Frančiškovih otrok in Frančiškove mladine ter narodno srečanje Frančiškovega svetnega reda Slovenije. Program bo vseboval animacijo za otroke, predstavo Gregorja Čušina, delavnice, češčenje Najsvetejšega, vstop skozi sveta vrata koprske stolnice in nato sveto mašo. Frančiškovi otroci, Frančiškova mladina in Frančiškov svetni red so tri različne generacije, ki si prizadevajo živeti po zgledu svetega Frančiška Asiškega in svete Klare. Festival pripravijo vsake štiri leta, ko se mladi in mladi po srcu skupaj zberejo, da bi ob pesmi, pogovoru, molitvi skupaj slavili Gospoda.

Po vsem svetu mladi iz Gibanja fokolarov v tednu od 1. do 8. maja že dvajseto leto pripravljajo Teden za zedinjen svet. V tem času preko raznih dogodkov in prireditev poskušajo javnosti pokazati, da je v svetu že veliko drobnih dejanj, ki gradijo bratstvo in so temelj novega, lepšega sveta. Vrh Tedna za zedinjen svet bo nedeljski Tek za edinost, ko si bodo otroci vsega sveta podajali virtualno štafeto za mir iz enega časovnega pasu na drugega in tako izrazili svojo odločenost, da so si pripravljeni v prvi osebi prizadevati za mir in edinost. V Sloveniji ga bodo pripravili v Planini, Strunjanu in na Sabotinu.

Na Brezjah bo jutri vseslovensko romanje gasilcev. Ob 15. uri bo slovesno sveto mašo v Baziliki Marije Pomagaj daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar.

Dom sv. Jožef Celje pa v nedeljo pripravlja tradicionalno 12. srečanje in blagoslov motoristov. Srečanje pripravljajo v sodelovanju z Moto sekcijo Elektro Celje.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.