Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Teden družine

Cerkev na Slovenskem | 09.05.2016, 08:23 Marta Jerebič

V Cerkvi na Slovenskem danes začenjamo teden družine. V številnih župnijah bodo ob tej priložnosti pripravili prireditve v zahvalo očetom in materam. Geslo letošnjega tedna je Družina – tukaj je usmiljenje doma; s tem želijo organizatorji izpostaviti pomen, da je družina prvi kraj, kjer obdarjeni z darovi Svetega Duha živimo telesna in duhovna dela usmiljenja.

Letos obhajamo teden družine v času priprave na Binkoštni praznik. K tej spremembi je naše škofe nagovorilo sovpadanje dosedanjega termina tedna družine (od praznika sv. Jožefa do praznika Gospodovega oznanjenja Mariji) z velikonočnimi prazniki. Ti so imeli seveda prednost. Hkrati pa letos sovpadata Binkoštni praznik in svetovni dan družine, to je 15. maj.

Dogajanje ob tednu družine 2016 lahko spremljate tudi na družabnih omrežjih Facebook in Twitter pod oznako #tedendružine.

Katoličani v letu usmiljenja več razmišljamo o tej Božji lastnosti, zato smo tudi v tednu družine povabljeni, da razmišljamo o delih usmiljenja v družini.

»Ali prepoznamo v družini lačnega in žejnega, vendar ne lačnega hrane in soka, ampak lačnega bližine, razumevanja, sočutja,« je za naš radio povedal Luka Mavrič s škofijskega urada za družino. Današnji čas ni naklonjen družinam, zato je vedno več tudi ranjenosti. »Ne smemo pa si dovoliti, da nas te rane odvrnejo od del usmiljenja. Nasprotno, mislim, da bi se morali še bolj zavedati oziroma nas morajo te ranjenosti še bolj spodbujati, da damo obliž na te rane. Najprej pa jih moramo seveda opaziti in prepoznati.«

Mavrič kot primere ran med drugim navaja zapiranje otrok v svoje sobe, tehnologija, na primer tablice in prenosni telefoni, ki nas oddaljujejo med seboj, ko smo pravzaprav skupaj. »Duhovna in telesna dela usmiljenja moramo poiskati danes v današnjih situacijah, ki jim imamo vsak dan zadosti, da nas postavijo pod pravo vprašanje, kako živeti ta trenutek, s tem človekom, s to ženo, s tem bratcem, sestrico, duhovno in telesno delo usmiljenja,« je še dejal Luka Mavrič s škofijskega odbora za družino.

 

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.