Petra StoparPetra Stopar

Fank o zaupanju v policijo po 25 letih samostojnosti

Politika | 02.05.2016, 16:00 Petra Stopar

V Sloveniji praznujemo 25-letnico osamosvojitve, med katero je imela veliko in posebno vlogo tudi policija. O tem, kakšno je danes zaupanje vanjo in njene zaposlene in ali je morda tudi zaradi dogodkov, ki so jo pretresli, na neke vrste preizkušnji, smo vprašali prvega policista v Sloveniji, generalnega direktorja Marjana Fanka.

»25 let je in ni dolgo obdobje in zaupanje v policijo oziroma vrednotenje našega prispevka v družbi je bilo dosti pestro, odvisno od turbulentnosti časov ali izzivov, s katerimi smo se soočali. Seveda je zaupanje v nas najvišje v najbolj kriznih obdobjih, ko nas družba najbolj potrebuje in teh je za nami kar nekaj, ne samo osamosvojitveni procesi, tudi protesti, migrantska kriza … Mi se pa se ves čas še kako zavedamo, koliko je uspeh našega dela pogojen z zaupanjem naših uporabnikov, torej preprostih, navadnih ljudi,« je v krajšem pogovoru za naš radio povedal Fank, ki se z delom v policiji ukvarja že okrog trideset let. Ob tem poudarja: »Naš najbolj zvest partner so zagotovo državljani in temu še kako namenjamo našo pozornost, kajti to je edina perspektiva na dolgi rok.«

Na prvem mestu za ohranjanje profesionalnosti in ugleda dela policije sta, pravi, notranja higiena in integriteta zaposlenih: »Seveda so minili časi, ko je lahko miličnik ali policist delal po občutku za pravičnost. Zdaj je treba v to vlagati veliko več. In če ljudje ne prepoznajo, da smo še vedno blizu tega in se trudimo, da v tej družbi opravljamo nek nivo pravičnosti, morale in etike, je vse naše delo zaman.«

Kot pravi, je varnostne izzive težko natančno predvideti, prihodnost je negotova, na vse ne moremo biti popolnoma pripravljeni. Lahko pa soo pripravljeni na ohranjanje stikov z ljudmi, od zadovoljstva katerih je odvisno tudi notranje zadovoljstvo zaposlenih na policiji »in tega ne more nadomestiti nobena materialna ali finančna stimulacija,« je za naš radio še povedal generalni direktor. 

Pogovor spada v sklop prispevkov na temo zaupanja v Slovenijo in njene institucije, ki jih lahko slišite v programu Radia Ognjišče 2. maja.

Politika, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.