Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Mateja Dobovšek, inovatorica in idejna kreatorka Dškatle (foto: Nataša Ličen)
Mateja Dobovšek, inovatorica in idejna kreatorka Dškatle

Dškatla, ko je družina rada skupaj

Slovenija | 22.04.2016, 11:59 Nataša Ličen

Ko je Mateja Dobovšek po drugem porodu ostala brez službe, se ni predala obupu, ampak je z vso vnemo začela raziskovati svoje sposobnosti. Rodila se je dobra rešitev Družinske škatle s posebnimi idejami za kakovostno, poučno in zabavno preživljanje prostega časa. Spodbuja povezovanje in krepi medsebojne odnose. Vas zanima?

Mateja Dobovšek: »Posebnost pomladne škatle je priloga za partnerje, za starše. Gre za družabno igro, ki je sestavljena kot satje v panju, z različnimi polji, ki spodbujajo k razmišljanju, kaj nam je pri partnerju všeč in kaj si morda želimo spremeniti v odnosu. To je igra, ki staršema v igrivem vzdušju omogoča skupno rast v partnerstvu. To je posebna, prilagojena izdaja, ki bo na trgu na voljo ves čas. Dodali smo ji tudi nekaj strokovne vsebine, ki se dotika prehoda, kako partnerja zaživita najprej kot par, vse do trenutka, ko iz midva postanemo mi, ko pridejo otroci. Nekateri so te škatle kupovali tudi za poročno darilo, kar nas je sprva presenetilo, vsekakor pa zelo razveselilo.«

Dškatla starše razbremeni iskanja idej in nakupa materialov, otrokom pa privabi nasmeh na obraz med radovednim odpiranjem vrečk, ki jih družina prejme na dom.

Mateja: »Ideje za škatle se rodijo običajno v alfa stanju, ko sem tik pred prebujanjem. Ideje prilagajam mlajšim otrokom in jih spreminjam glede na dostopen material. Še najmanjši problem imam z idejami, če sem iskrena. Večja težava je, kako med milijon informacijami, ljudje uspejo priti v stik z izdelkom, ki ga nudim jaz. Oblikujem vse sama, pri tem zelo uživam, saj rada ustvarjam in kreiram. Vse tudi ročno pakiram, kar pomeni, da je povsem slovenski produkt. V vsaki izdaji, izidemo štirikrat na leto, glede na letne čase, je sedem raznovrstnih aktivnosti, sedem presenečenj, od igranja, ustvarjanja in vrtnarjenja, do kuhanja, družinskih izletov, branja in aktivnosti za partnerski odnos, kot že rečeno."

Posebna izdaja Dškatle za dober partnerski odnos
Posebna izdaja Dškatle za dober partnerski odnos © dskatla.si

Glavni namen Dškatle je spodbuditi družinske člane k pogostemu druženju, da skupaj preživijo čas, ki jim je dan.

Mateja: »Dškatla je za družine, ki jim dobri odnosi veliko pomenijo, so radi aktivni, svoj čas radi preživijo poučno, predvsem pa zabavno. Igro ustvarjamo sami, to je zelo pomembno. Pomembna je pot, ne zgolj cilj, tudi pri našim Dškatlah. Ugotavljam, da se starši vse bolj zavedajo dragocenosti časa, ki ga preživijo skupaj z otroki, da niso najpomembnejše igrače, ki jih kupujejo otrokom, da se z njimi zamotijo in imajo straši mir pred njimi. Zato, preberite navodila in se igrajte. To se mi zdi zelo pomembno, ker živimo v takšnem času, da če se zavestno ne posvetimo drug drugemu, se tako hitro zgodi, da živimo drug mimo drugega. Prav prva leta otroka so tako pomembna tudi za poznejši odnos, ki ga gradimo z njim.«

Mateja Dobovšek, inovatorica in idejna kreatorka Dškatle
Mateja Dobovšek, inovatorica in idejna kreatorka Dškatle © Nataša Ličen

Nova dimenzija družinskega življenja

Vsebina Dškatle je sestavljena iz naslednjih vsebin:

- Družinski izlet, kjer aktivno spoznamo kraje po Sloveniji.

- Branje, ko skupaj prebiramo priloženo knjigo in z dodanim gradivom spoznamo še nekaj novega.

- Vrtnarjenje, da vzgojimo svojo rastlino, jo opazujemo in se o njej marsikaj naučimo.

- Kuhanje, da z uporabo slikovnih navodil in priloženega kuharskega pripomočka pripravimo preprosto, a okusno jed.

- Ustvarjanje, da s priloženim materialom ustvarimo nekaj uporabnega in zabavnega.

- Igra, da s priloženim materialom in navodili ustvarimo družabno igro za vso družino.

- Midva, v spodbudo nama k razmišljanju o partnerskem odnosu, ideje iz vrečice pa ga lahko še popestrijo.

Več na: www.dskatla.si

Slovenija, Sociala, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.