Petra StoparPetra Stopar

V Alepu kršeno premirje, v Iraku novi napadi Islamske države

Cerkev po svetu | 03.05.2016, 11:59 Marta Jerebič

V nekdanjem gospodarskem središču Sirije, mestu Alep, se je v zadnjih dneh znova razplamtela vojna med vladno vojsko in uporniškimi skupinami. Ameriški državni sekretar John Kerry je včeraj v Ženevi dejal, da bodo trdo delali za rešitev načetega premirja, a priznal, da je državljanska vojna v Siriji "v več pogledih ušla izpod nadzora. Prekinitev ognja sicer po njegovih besedah v nekaterih delih države še vedno velja. Katoliški škofje v Alepu medtem znova trkajo na vest tistih, ki ustvarjajo in izvajajo to vojno, vernike pa pozivajo naj molitev rožnega venca v mesecu maju namenjajo za mir v Siriji. Razmere se slabšajo tudi v Iraku. Islamska država je danes napadla neko krščansko vas na planjavi Ninive.

V Iraku je bilo marca ubitih več kot 1100 ljudi, aprila približno 750. Grozljive številke, kljub temu pa se zdi, da so razmere v Iraku skoraj izginile z zaslonov mednarodne skupnosti. »Razmere v Iraku se še naprej slabšajo. Ko rešimo en problem, na plan pride drug, še večji. Vse je šlo samo še bolj navzdol, nazadnje je prišla Islamska država,« je za Radio Vatikan dejal pomožni škof v Bagdadu, Šlemon Warduni in poudaril: »Vse se vrti le okrog interesov: orožja. Če Evropa, Amerika in mednarodne organizacije ne bi prodajale orožja tem ljudem, bi se vojna končala.« Škof Warduni pravi, da nenehno prihaja do napadov, a se o njih sploh ne govori. Tudi sami so že utrujeni govoriti o njih in od pozivanja, ki jim nihče ne prisluhne. »Ljudje so skoraj izgubili upanje, kljub temu pa Cerkev poskuša narediti vse, da bi pomagala ljudem,« je še dejal škof Warduni in se zahvalil za pomoč donatorjem.

Komisija škofovskih konferenc Evropske unije in Svet evropskih škofovskih konferenc medtem opozarjata, da veliko mladoletnih, ki pobegnejo iz sprejemnih centrov v Evropi, pogosto pristanejo v rokah kriminalnih združb, kjer jih izkoriščajo za preprodajo mamil, prostitucijo in delo na polju. Lani je tako izginilo 10 tisoč mladoletnih. V Evropo pa jih je prišlo 400 tisoč, od tega 260 tisoč mlajših od 14 let.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.