Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Na prelazu Brenner na avstrijsko-italijanski meji kmalu poostren nadzor

Evropska Unija | 28.04.2016, 15:22 Petra Stopar

Avstrijski parlament je potrdil ostro reformo azilne zakonodaje. Ta med drugim uvaja možnost razglasitve izrednih razmer, na podlagi katerih v državo ne bi spustili nobenega begunca več. V takem primeru bodo lahko s hitrim postopkom že na meji zavrnili prošnjo za zaščito. Poleg tega bo Avstrija v bran pred navalom migrantov na mejnem prehodu oziroma prelazu Brenner z Italijo začela graditi 370 metrov dolgo ograjo. Med nadzorom bo ustavljala tudi vlake.

Deželna policija za zdaj ni sporočila, kdaj točno bo novo upravljanje prehoda Brenner v celoti nared. Je pa direktor tirolske policije Helmut Tomac poudaril, da uvedba dejanskih kontrol na meji ni odvisna od dokončanja gradbenih del - lahko bi jih začeli izvajati prej ali kasneje. Za nadzor na meji se bodo torej odločali na podlagi gibanja migrantov, izvajali ga bodo tudi ob praznikih.

Časnik Tiroler Tageszeitung je poročal, da bo Avstrija strog nadzor začela izvajati konec maja ali v začetku junija. Oblasti pričakujejo, da bo do tedaj dnevno število prispelih migrantov naraslo do 500. Kot je še poročal dnevnik, bodo z ograjo iz žičnate mreže ljudi usmerjali k nadzornim točkam. Pregledovali bodo tudi osebna in tovorna vozila.

Brenner je ena glavnih transportnih poti med jugom in severom Evrope skozi Alpe, načrtovani nadzor pa skrbi sosednjo Italijo in tudi avstrijsko gospodarstvo. »Potrebujemo to novo orodje za odvračanje nevarnosti. Vem, da je Brenner kritična točka za evropske svoboščine in prosti pretok blaga in ljudi. Če ne bomo ukrepali, bomo vse prepustili drugim. Zato se moramo pripraviti na vse možnosti,« je na včerajšnji seji v parlamentu poudaril podkancler Reinhold Mitterlehner. Po besedah italijanskega premierja Mattea Renzija možnost zaprtja Brennerja predstavlja očitno kršitev evropskih pravil. O ukrepu se bosta danes na srečanju v Rimu pogovarjala novi avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka in njegov italijanski koleg Angelino Alfano.

Sobotka, član avstrijske ljudske stranke, se je včeraj poslancem prvič predstavil in je ob sprejemanju nove azilne zakonodaje dejal, da Avstrija ne more sprejeti »vse bede tega sveta«. Novo zakonodajo so pripravili socialdemokrati in ljudska stranka, potem ko je država lani prejela rekordnih 90.000 prošenj za azil. Reforma prinaša neke vrste hitre azilne postopke na meji. Že tam bo lahko prosilcu vstop zavrnjen, razen če mu bo uspelo dokazati, da ga v državi, iz katere je prišel, torej ene izmed sosed, med katerimi je tudi Slovenija, grozi mučenje oz. preganjanje, ali če bo imel v Avstriji najtesnejše sorodstvo. Edini tak ukrep imajo le še na Madžarskem.

Poleg tega bo lahko po novem obravnava prošnje za azil trajala leto in tri mesece. Pravica do azila bo, ko jo bodo prosilcu odobrili prvič, z reformirano zakonodajo omejena na tri leta. Ta pa omejuje tudi združevanje prišlekov, ki so jim odobrili subsidiarno zaščito - pri teh gre večinoma za Afganistance - z njihovimi svojci.

Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.