Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Južni Sudan (foto: splet)
Južni Sudan

Nadškof v Južnem Sudanu: Umiramo od lakote!

Svet | 26.04.2016, 09:38 Marjana Debevec

V Južnem Sudanu so konec tedna po vseh župnijah obhajali molitev za mir. V državi namreč nasilje ne pojenja, humanitarna situacija pa je vedno bolj dramatična. Nadškof v glavnem mestu msgr. Paulino Lukudu Loro je za Radio Vatikan povedal, da so tridnevno molitev pripravili, da bi pomirili ljudi, ki so bili prestrašeni zaradi napovedi vrnitve vodje upornikov v deželo.

Vodja upornikov Machar se v državo sicer še ni vrnil, vendar so ljudje prestrašeni, saj ne vedo, kaj jih čaka in tudi, kakšne načrte ima vlada. Sicer pa je humanitarna situacija v državi zelo težka, je povedal nadškof Loro. »Pri nas ne deluje la Katoliška Cerkev, ampak smo skupaj z drugimi cerkvami oblikovali ekumensko Cerkev. Tako smo vedno na razpolago ljudem, ki nikakor ne morejo razumeti dejanj vlade

Slednja je namreč sklenila dogovor z uporniki, vendar nihče ne ve, kakšne posledice bo to imelo za prebivalstvo, ki še vedno živi v nevzdržnih razmerah. »Ljudje so prestrašeni, nimajo osnovnih življenjskih potrebščin, trpijo in umirajo zaradi lakote«, je še povedal nadškof v Južnem Sudanu. Njihovi molitvi za mir se lahko pridružimo kristjani po vsem svetu.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.