Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Kaldejski katoliški patriarh Louis Sako (foto: ARO)
Kaldejski katoliški patriarh Louis Sako

Patriarh Sako: "Vkorakajte že enkrat"

Cerkev po svetu | 22.04.2016, 09:36 Marta Jerebič

Kaldejski katoliški patriarh Louis Sako je znova pozval papeža Frančiška, naj obišče Irak. To bi bilo po njegovih besedah za močno preizkušane še zadnje kristjane v deželi nujno potrebno znamenje spodbude, naj ne zapustijo svoje domovine. Zahodne države pa je pozval, naj odločneje nastopijo proti teroristom Islamske države.

Patriarh Sako v svoji knjigi z naslovom »Vkorakajte že enkrat!« opisuje grozote, ki jih v njegovi domovini izvajajo islamski skrajneži. Po njegovih besedah, ki jih povzema spletni portal tednika Družina, je nedopustno da svet še naprej več ali manj molči o trpljenju, ki ga Islamska država povzroča kristjanom, jazidom in drugim verskim manjšinam.

»Pred našimi očmi se odvija zločin neverjetnih razsežnosti proti človeštvu, pravi genocid,« poudarja kaldejski patriarh, ki izraža ostro kritiko Združenim državam Amerike, ki so z vkorakanjem v Irak leta 2003 in s politiko, ki je temu sledila, deželo dobesedno uničili. »ZDA bi morale priznati svojo moralno dolžnost, saj so močno soodgovorne za nastanek tolikšnega kaosa,« piše iraški cerkveni voditelj in izraža prepričanje, da bi lahko teroriste Islamske države vojaško porazili v nekaj tednih, če bi to res želeli. Toda glasovi iz ZDA, ki omenjajo do dvajset let bojevanja, nedvoumno razkrivajo svoj interesni položaj: ohranjanje različnih interesov je zanje dosti pomembneje od preživetja kristjanov.

Patriarh se v knjigi sprašuje, ali je popoln izbris krščanske manjšine iz Iraka že dokončno dejstvo. Meni, da bi morali Združeni narodi zagotoviti varnost kristjanov. Nujno potrebna je tudi mednarodna človekoljubna pomoč, da bi lahko obnovili povsem opustošeno deželo. Zahod poziva, naj jih ne pusti na cedilu, saj sami obnove ne bodo zmogli.

Patriarh v knjigi ne prizanaša niti muslimanom, ki po njegovih besedah niso povzdignili glasu in obsodili grozodejstev Islamske države. Njihov molk je privedel tudi do dejstva, da islam vse bolj ogroža svetovni mir.

Opozarja tudi, da kristjani, ki že v svojih domovinah veljajo za drugorazredne državljane, doživljajo grenke izkušnje tudi v državah, kamor so se zatekli, saj si tam Cerkev prizadeva za politično korektnost, ki pa pri muslimanih nima kakšen posebne teže.

Patriarh se v knjigi z žalostjo v srcu sprašuje, ali se je Evropa že v celoti poslovila od krščanstva. Ugotavlja, kako nimamo več poguma, da bi stopili v bran svojim krščanskim koreninam, kar je »skrb vzbujajoča šibkost«, ki jo bodo v prihodnosti izkoristili tudi muslimani.

Vir: druzina.si

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.