Petra StoparPetra Stopar
Na spomladanskem banketu v Hamiltonu (foto: Vestnik slo. župnije v Hamiltonu)
Na spomladanskem banketu v Hamiltonu

Spomladanski banket v Hamiltonu

| 29.04.2016, 07:10 Matjaž Merljak

Letošnja zgodnja velika noč je vplivala tudi na družabne prireditve, ki so pogosto na sporedu v marcu in aprilu. Tako se je tudi tradicionalni spomladanski župnijski banket pri župniji sv. Gregorija Velikega zgodil že v nedeljo 10. aprila 2016.

Slovesna dvojezična maša je bila ob 10. uri. Sedaj smo že kar navajeni, da če se po maši slavje nadaljuje v dvorani, je to tudi edina nedeljska maša. To pot je bogoslužje še posebej obogatil Mladinski zbor župnije Brezmadežne iz Toronta. Ubrani mladi glasovi so prepevali angleške in slovenske mašne speve in na koncu maše poželi spontan aplavz obiskovalcev.

V polni dvorani je bilo servirano okusno domače kosilo, nakar so obiskovalci z zanimanjem pričakovali nastop mladinskega zbora, ki ga odlično vodi Milan Vinčec s kitaro in harmonikar Mark Marentič. Izbor pesmi zbora je bil zanimiv, ker so se predstavili z različnim repertoarjem za vsak okus in zaključili z venčkom slovenskih narodnih. Posebno občudovanja vredna je bila usklajenost mladega zbora v ritmu kot tudi v dikciji slovenskih pesmi. Poslušalci so jih nagradili z stoječim aplavzom.

Gostje iz Toronta na spomladanskem banketu v Hamiltonu
Gostje iz Toronta na spomladanskem banketu v Hamiltonu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Ob tem lepem župnijskem dogodku velja dodati, da se župnijski spomladanski in jesenski banketi prirejajo že več kot 30 let na poseben način, in sicer s prostovoljnimi prispevki obiskovalcev dobre volje, ki so se to pot velikodušno odzvali poleg Hamiltona in okolice tudi iz Londona, Kitchenerja in Toronta, kar je v največje zadoščenje odličnim organizatorjem: to so člani župnijskega sveta župnije sv. Gregorija Velikega.

Poročilo pripravil Frank Novak

Kolaž fotografij spomladanskega banketa v Hamiltonu
Kolaž fotografij spomladanskega banketa v Hamiltonu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

P.S. Hvala vsem, ki ste pomagali pri pripravi banketa, da smo tudi ta banket praznovali v prijetnem domačem vzdušju. Še posebej hvala Milanu Vinčecu, zborčku, staršem in sorodnikom, ki so prišli z otroci - nekaj nad 50 je bilo gostov. Lepo in koristno je, ko si medsebojno izmenjujemo kulturno bogastvo. Drago Gačnik, župnik

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.