Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Sprejem za Kresnice in Jožico Svete na letališču (foto: Danica Dyllong)
Sprejem za Kresnice in Jožico Svete na letališču

Dan staršev v Krefeldu in Essnu

| 21.04.2016, 10:23 Matjaž Merljak

Slovensko društvo Slovenski zvon iz Krefelda v Severnem Porenju je na letošnji Dan staršev, 12. marca 2016, povabilo Vokalni tercet Kresnice iz Nove Gorice, ki je pripravil za ta večer koncert z nepozabnimi melodijami bratov Avsenik. Kresnice so obiskale še rojake v Essnu.

Vokalni tercet Kresnice, ki ga sestavljajo učiteljice Boža Hvala, Matejka Černe in Mojca Melone, vztraja na svoji poti že dobrih dvajset let. Njihov umetniški vodja in učitelj solo petja je bil Vladimir Čadež, član Slovenskega okteta, ki je zanje napisal tudi večino priredb triglasnega petja ob spremljavi kitare. S kitaristom Dinkom Hrabričem so se Kresnice predstavile že v mnogih državah Evrope in razveselile tamkaj živeče Slovence, pa tudi poslušalce drugih narodnosti.

Gostovanju Kresnic v Severnem Porenju se je pridružila tudi legendarna altistka Ansambla bratov Avsenik ter uspešna pevka zabavne glasbe Jožica Svete. Še posebej generacija zdomcev, ki je odšla na delo v svet v šestdesetih letih, se odlične pevke zelo dobro spominja, zato je bil njen prihod še posebej svečano obeležen.

Jožica in Kresnice so bile ganjene ob sprejemu na düsseldorfskem letališču, kjer jih je Tone Pezdir pričakal s plapolajočo slovensko zastavico in vrtnicami. Po prisrčnem sprejemu na dan prihoda in odličnem kosilu na domu Anite in Toneta Pezdirja, smo se odpravili na ogled umetnega smučišča v Neussu in svetovno znanega Altstadta v Düsseldorfu, kjer se nam je pridružil še glasbeni spremljevalec Kresnic, harmonikar Aleksi Jercog.

Jožica Svete, Kresnice in Aleksi
Jožica Svete, Kresnice in Aleksi © Danica Dyllong

Aleksi, slovenski Tržačan, je radijski urednik na Radiu Trst A, publicist, glasbenik in odličen harmonikar. Že od mladih nog je bil navdušen nad Avsenikovo glasbo, zato je napisal knjigi o Ansamblu Avsenik za njihovih 50 ter 55 glasbenih let. Kmalu bo izšla njegova tretja knjiga o Avsenikih, tokrat o diskografiji. Za slovenski program italijanske televizije RAI pa je leta 2013 napisal scenarij in režiral uspešni televizijski dokumentarec "Spomin - Naših 60 let ob Avsenikovih melodijah". Prijetno presenečen pa je bil Aleksi, ko mu je predsednica Slovenskega zvona, gospa Rozina Lovrenčič, podarila program Avsenikovega koncerta v Münchnu iz leta 1972 z vsemi podpisi nastopajočih takratnega ansambla.

Vokalni tercet Kresnice je rojakom in nemškim poslušalcem, ki so do zadnjega stola napolnili koncertni prostor, zapel ob spremljavi Aleksijeve harmonike Avsenikove uspešnice, ki so jih mnogi korajžno prepevali s pevkami, kar je naredilo večer še posebej prijeten, saj smo se počutili, kakor da smo sredi naše deželice onkraj Alp. Po koncertu in odlični večerji, ki jo je društvo naročilo za vse, je bilo vzdušje tako prijetno, kakor že dolgo ne. Kresnice, Jožica Svete in Aleksi so se še večkrat postavili pred poslušalce, tako da je bila ura že krepko čez polnoč, preden so zadnji gosti neradi zapustili dvorano.

Jožica Svete z rožico
Jožica Svete z rožico © Danica Dyllong

Počaščeni pa smo bili tudi z obiskom slovenske predstavnice evropskega parlamenta v Bruslju, gospo Patricijo Šulin, ki je v nagovoru pohvalila društvo Slovenski zvon ter vse rojake, ki si prizadevajo tudi po dolgoletnem bivanju v tujini ohraniti slovenski jezik, pesem in kulturo. Obljubila je, da če ji bo časovno le mogoče, se nam bo pridružila na slovenski stojnici ob dnevu Evrope pred mestno hišo v Düsseldorfu, kjer bo društvo Slovenski zvon, kot vsako leto v začetku maja, predstavilo Slovenijo, skupaj s predstavniki različnih narodov.

V nedeljo, 13. marca, pa so Kresnice popestrile z nabožnim petjem tudi sveto mašo v dobro napolnjeni cerkvi sv. Janeza Krstnika v Essnu, kamor jih je povabil župnik Alojzij Rajk. Božjo besedo je doživeto prebrala učiteljica Boža Hvala. Po sveti maši so Kresnice zapele še nekaj pesmi v cerkvi, nato pa je bilo druženje v skupnih prostorih, kjer so pridne gospodinje pripravile odlično kosilo in sladke dobrote za vse, ki so se nam pridružili. Tudi za kavo in dobro slovensko kapljico je bilo poskrbljeno. Kratek koncert pevk ob spremljavi Aleksijeve harmonike je sledil tudi v Essnu po kulturnem programu, ki ga je za Dan staršev pripravil prof. Dušan Čegovnik. V kulturnem programu so bile prebrane pesmi Pavčka, Balantiča, Kosovela in Prešerna. Nastopali so Nadja Čegovnik, Štefka Pirc, Slavica Wienands, Davorin Starec in prof. Dušan Čegovnik.

Župnik Lojze Rajk in Kresnice
Župnik Lojze Rajk in Kresnice © Danica Dyllong

Sobotna prireditev v Krefeldu ter nedeljska maša v Essnu, je bila za Slovence v Severnem Porenju nekaj posebnega. Hvaležni smo gostom iz Slovenije za skrbno pripravljene nastope in se že sedaj veselimo njihovega naslednjega gostovanja med Slovenci v Severnem Porenju.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.