Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Veleposlanica Šturm Kocjan v Mendozi (foto: Svobodna Slovenija)
Veleposlanica Šturm Kocjan v Mendozi

Veleposlanica obiskala slovensko šolo v Mendozi

| 18.04.2016, 11:21 Matjaž Merljak

V Argentini so zasebne šole nekaj običajnega. Skupina Slovencev v Mendozi je pred leti prišla na idejo, da bi ustanovila tako šolo, tako za otroke skupnosti kot za argentinske družine. Posebnost šole je, da poleg običajnih predmetov učnega programa poučuje tudi slovenski jezik. Imenovali so jo po zavetniku slovenskih šol, blaženemu Antonu Martinu Slomšku. 7. marca je šolo obiskala veleposlanica RS v Argentini Jadranka Šturm Kocjan.

Tajnica šole, Urška Šmon, je takole poročala za tednik Svobodna Slovenija:

Letos smo začeli pouk z geslom našega zavetnika: »Vsak ima v rokah možnost za dobro ali za slabo, modrost pa je pametno vladati samega sebe«.

Šola, ki jo obiskuje 150 učencev od tretjega leta starosti do 4. razreda, število pa raste leto za letom, deluje v prostorih župnije Naše Fatimske Gospe, v najemu nadškofije v Mendozi. V prihodnosti si želimo, da bi imeli svoje lastno poslopje s športnim igriščem. To je odvisno tudi od pomoči, ki nam jo nudi Fundacija SLO; vedno nas podpira in je ustanoviteljica naše šole.

Veleposlanici so predstavili šolo v Mendozi
Veleposlanici so predstavili šolo v Mendozi © Svobodna Slovenija

7. marca letos je šolo obiskala veleposlanica Republike Slovenije, Jadranka Šturm Kocjan s soprogom. Učenci in učitelji smo ju okoli desete ure dopoldan skupaj pričakali na dvorišču. Ravnateljica šole, Carina Santecchia, ju je na kratko pozdravila, potem pa je besedo prepustila trem učencem, ki so v lepi slovenščini recitirali pesmice. Ob tem sta dva mlajša učenca, v slovenski narodni noši, pozdravila veleposlanico s slovenskim šopkom rož.

Nato pa ju je po slovensko nagovorila tajnica Urška Šmon ter jima na kratko orisala zgodovino te mlade slovenske šole, od skromnih začetkov z enajstimi učenci, do sedanjih sto petdeset otrok. Dodala je še, da v prihodnosti načrtujejo pridobiti lastne prostore, in jima zaželela prijetno bivanje v Mendozi.

Po tem prisrčnem sprejemu so otroci nadaljevali svoje delo po razredih, veleposlanica pa jih je obiskala v vseh učilnicah. Po obhodu vse šole smo se še vsi skupaj fotografirali ter se ji najlepše zahvalili za obisk.

Sprejem za veleposlanico v Mendozi
Sprejem za veleposlanico v Mendozi © Svobodna Slovenija

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.