Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Načelnik Generalštaba Osterman o razmerah v Slovenski vojski

Politika | 29.04.2016, 19:44 Petra Stopar

Predsednik republike Borut Pahor ocenjuje, da mora Slovenija izboljšati pripravljenost svoje vojske. Poziva k čimprejšnjemu soglasju politike in stroke za posodobitev varnostnega sistema. O razmerah v Slovenski vojski smo se pogovarjali z načelnikom Generalštaba generalmajorjem Andrejem Ostermanom.

Vrhovni poveljnik obrambnih sil, predsednik države Pahor meni, da mora Slovenija tudi zaradi poslabšanja mednarodnih varnostnih razmer in nalog v Natu sprejeti ukrepe za izboljšanje ravni pripravljenosti Slovenske vojske (SV). Pahor poziva, da politika in stroka v najkrajšem možnem času dosežeta soglasje za posodobitev celotnega varnostnega sistema. Mnenje predsednika je namenjeno predstavitvi na izredni seji Državnega zbora. Seja, ki so jo sklicali na pobudo SDS in NSi, se bo nadaljevala 5. maja.

Naloga SV tudi po 25 letih od osamosvojitve sicer ostaja enaka, to je obramba RS, pravi načelnik Generalštaba generalmajor Andrej Osterman. Res pa je po njegovih besedah, da je pred vstopom v zavezništvo, „ta obramba v preteklosti temeljila samo na lastnih zmogljivostih,“ je dejal v pogovoru za naš radio.

Javnomnenjske ankete kažejo na veliko zaupanje v SV, na kar so v vojski po besedah načelnika Ostermana „izredno ponosni“. Poleg tega, da aktivno sodelujejo v mednarodnih operacijah, so pripadniki in pripadnice vključeni v sistem zaščite in reševanja, predvsem v nujne medicinske prevoze in helikoptrsko reševanje v gorah. Lani in letos so skupaj s policijo sodelovali tudi pri obvladovanju begunske krize. SV je v reševanje te problematike v Sredozemlju vključena tudi s sodelovanjem v mednarodni vojaški operaciji EU, Sofija, z ladjo Triglav. Po ocenah tujih partnerjev „je bilo naše sodelovanje v tej operaciji izredno učinkovito in uspešno,“ je povedal načelnik.

Begunci
Begunci © Slovenska vojska

Poplave so terjale veliko škode
Poplave so terjale veliko škode © Slovenska vojska

Daljšemu pogovoru, v katerem je opisal trenutne razmere na področju zmogljivosti, finančne podhranjenosti našega obrambnega sistema ter položaju pripadnikov kot javnih uslužbencev, lahko v celoti tudi prisluhnete.

Politika, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.