Petra StoparPetra Stopar

Turk: Imenovanje Kučanove v pomembno službo politična korupcija

Slovenija | 12.04.2016, 15:53

Hči nekdanjega predsednika države Milana Kučana, Špela Kučan, bo predvidoma od prihodnjega tedna del prestižne in dobro plačane diplomatske misije v Ženevi. Vrstijo se opozorila, da za novo delovno mesto nima izkušenj. A minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek trdi, da izpolnjuje z notranjim razpisom zahtevane pogoje, obenem ostro zavrača očitke o nepotizmu. Publicist Boštjan M. Turk je zelo kritičen. Meni, da gre za eklatanten primer politične korupcije.

Na notranji razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za ekonomskega svetovalca na stalnem predstavništvu Slovenije pri uradu Združenih narodov v Ženevi in ostalih mednarodnih organizacijah v tem švicarskem mestu sta se prijavili dva kandidatki, obe sta izpolnjevali zahtevane pogoje. Padla je odločitev v prid Kučanovi, profesorici španščine, ki naj bi tam skrbela predvsem za odnose s Svetovno trgovinsko organizacijo. Turk je prepričan, da hči nekdanjega predsednika države, ki je bila od leta 2006 zaposlena na uradu za intelektualno lastnino, za delovno mesto, na katerem jo vidi resorni minister, ni primerna. "Nikoli ni bila zaposlena v diplomaciji, nikoli ni bila zaposlena v gospodarski diplomaciji, prav tako ne v sektorju, kjer pride do izraza bistveno, to je znanje jezika, predvsem francoskega, italijanskega in nemškega."

Počivalšek po drugi strani zagotavlja, da je Kučanova izkušnje pridobivala na ministrstvu, ki ga vodi, saj je urad za intelektualno lastnino organ v njegovi sestavi. Kot je med drugim dodal, je skrbela za stike s Svetovno organizacijo za intelektualno lastnino ter sodelovala tudi z Evropskim patentnim uradom. "Če bi večno Slovencev vprašali, kdo je Počivalšek, ne bi vedeli, kam to ime sodi," je bil ob tem oster Turk.

Je bila res izbrana najboljša kandidatka?

Ali je bila izbrana najboljša možna kandidatka, ni jasno, saj Počivalšek ne želi razkriti, kakšno izobrazbo in kakšne reference je imela druga. Tudi zato bi lahko bila na mestu Turkova ocena, da gre za politično imenovanje na dobro plačano delovno mesto, kot se je to dogajalo v času starega režima. Po Turkovih besedah prihaja v zelo simboličnem trenutku, ko se Slovenci spominjamo četrt stoletja osamosvojitve. "Spominjamo se tega, da smo takrat želeli prelom s prakso jugoslovanskega socializma in njegovo miselnostjo. Imenovanje Špele Kučan je eklatanten dokaz, da smo od tega še svetlobna leta daleč."

Turk: Komunisti so ves čas živeli na račun ostalih

Hčer nekdanjega predsednika države čaka delovno mesto, ki je bilo nazadnje zasedeno pred tremi leti. Od začetka leta 2013 do zdaj so bile obveznosti tega delovnega mesta razdeljene na ostale zaposlene. "To je to, kar so komunisti in njihovi nasledniki delali ves čas: živeli na račun ostalih ljudi. Drugega ne znajo," dodaja Turk.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.